Guten Appetit

niedziela, 11 stycznia 2015

Hummus idealny - kanapkowy pasztet z ciecierzycy



Hummus ( z języka arabskiego - ciecierzyca) to pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie, głównie w kuchni arabskiej. Występuje w wielu wariantach, ale zasadniczo składa się zawsze z ugotowanej, roztartej na gładką masę ciecierzycy, pasty sezamowej - tahini, czosnku, oliwy, soku z cytryny i przypraw ( kumin, słodka czerwona papryka), a wszystko dokładnie wymieszane.
Obecnie rozpropagowana na całym świecie przez wegetarian i wegan.
Sekretem dobrego hummusu jest odpowiednie ugotowanie ciecierzycy. Przepis na ugotowanie idealnej ciecierzycy znajdziesz tutaj: klik.

Składniki:

250 g ciecierzycy (ugotowanej z  przepisu j.w. lub z puszki)
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki tahini (4 duże łyżki)
1 niepełna łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
na czubek noża kuminu
4 łyżki zimnej wody mineralnej
oliwa lub olej sezamowy do polania
zielona pietruszka lub mięta do przybrania
słodka papryka

Wykonanie:
  • Ciecierzycę ugotować wg przepisu podanego wyżej, gdy używasz gotowej z puszki dokładnie odsącz ją zalewy i wypłucz w zimnej wodzie. Obrać czosnek, pokroić w kosteczkę.
  • Ciecierzycę z czosnkiem, wyciśniętym sokiem z cytryny, tahini i olejem włożyć do wysokiego naczynia i zblendować na gładkie puree. Dodać sól, pieprz i stopniowo wlewać lodowatą wodę. Blendować, aż do uzyskania białej kremowej pasty. Konsystencję pasty regulować dodatkiem wody. Jeśli chcemy, by hummus stanowił smarowidło do chleba  należy dodać 3- 4 łyżki wody, pasztet będzie wówczas bardziej puszysty. Jeśli chcesz uzyskać dip do maczania warzyw należy dodać odpowiednio więcej wody.
  • Podawać polany oliwą i posypany posiekanymi ziołami i sproszkowaną słodką papryką 
Ostatnio zajadam się pasztetem z konfiturą z żurawiny (pozostałość świąteczna). Smakuje świetnie także z suszonymi pomidorami wyłowionymi z aromatycznej oliwy, z ogórkiem kiszonym, z rukolą lub orzechami.
Do tego ciepły, chrupiący chlebek prosto z własnego piekarnika. Po prostu pycha!

ŻYCZĘ SMACZNEGO !

2 komentarze:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)