Guten Appetit

wtorek, 30 grudnia 2014

Pieczone ziemniaki z rozmarynem z piekarnika




Najprostszy i chyba najzdrowszy sposób przygotowania ziemniaków, ponieważ zjadamy je razem ze skórką, a pod skórką tak jak w owocach gromadzą się najwartościowsze składniki ziemniaka.
Zima to najlepsza pora na ten pieczony w piekarniku specjał. Zresztą młode ziemniaki ze względu na sporą zawartość wody niestety nie nadają się do pieczenia.

Składniki: ziemniaki średniej wielkości
                                   rozmaryn
                                   dobra oliwa lub nierafinowany olej rzepakowy
                                   sól

Zimą używam rozmarynu mrożonego, z własnych zapasów. Wiosną jak tylko pojawi się rozmaryn w sklepach ogrodniczych, zakupuję wielką donicę rozmarynu. Pielegnuję go i czekam do końca  maja (po zimnych ogrodnikach), by móc go wysadzić do ogrodu. Całe lato, do późnej jesieni obrywam pachnące listki i zużywam go w kuchni. Po pierwszych przymrozkach wycinam wszystkie pozostałe gałązki, obrywam igiełki, drobno siekam i do zamrażarki. Nie traci koloru, smaku, ani zapachu. Polecam ten sposób. Smakuje zupełnie jak świeży. Zimą wprost niezastąpiony.

Wykonanie:
  • Ziemniaki dokładnie wyszorować, przekroić na pół. Przekrojoną stroną jak pieczątką nabierać posiekany drobno rozmaryn i układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Wszystkie ziemniaki kłaść przekrojoną stroną do spodu blaszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C. Jak skórka zacznie się marszczyć, otworzyć piekarnik i przy pomocy pędzla posmarować oliwą każdego ziemniaczka. Po 20 min można już sprawdzić, obracając ziemniaka, czy się przypiekł tak jak lubimy. W moim piekarniku trwa to 30 minut. Przed podaniem posolić.
                                                                  SMACZNEGO !

4 komentarze:

  1. Pychotka, dzięki za pomysł z mrożeniem rozmarynu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że się przydałam:) Zapraszam częściej:)

      Usuń
  2. Bardzo lubię połączenie smaków ziemniaka i rozmarynu! Super zestaw - zdrowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)