Guten Appetit

piątek, 16 stycznia 2015

Jedz kapustę kiszoną - na zdrowie! Surówka z kiszonej kapusty




W zimowym menu nie może zabraknąć kapusty kiszonej, najlepiej tej domowej. Dziś sklepy oferują kwaszoną kapustę tj. kapusta kiszona na szybko przy użyciu chemicznych przyspieszaczy lub octu. Dlatego najlepiej jesienią przygotować samodzielnie zapas kiszonej kapusty na zimę (przepis znajdziesz tutaj). Nie jest to zbyt pracochłonne, szczególnie gdy zakupimy już poszatkowaną kapustę. Do kiszenia oprócz przypraw (sól, kminek, ziele angielskie, liść laurowy) dodaję marchew, po otworzeniu słoika szybciej można przygotować surówkę.
Kapusta kiszona, jak każda kiszonka zawiera bakterie kwasu mlekowego. Przywracają one równowagę kwasowo - zasadową naszego przewodu pokarmowego, korzystnie wpływając na florę bakteryjną jelit.
Kapusta kiszona usuwa trujące produkty przemiany materii. Posiada silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i antynowotworowe (dzięki glukozynolom).
Zawiera duże ilości wit.C, witamin z grupy B, beta-karotenu, żelaza, wapnia i potasu. A przy tym 100 g to zaledwie 29 kalorie.
Z ilością kapusty nie mogą przesadzać jedynie osoby z chorobami tarczycy, bo działa ona wolotwórczo. Z tego właśnie powodu połączenie kapusty z rybami na talerzu, nie jest równiez trafione. Kapusta uniemożliwia bowiem przyswojenie jodu z ryb morskich, także osoby z niedoczynnością tarczycy powinny z niej zrezygnować jedząc ryby.
Czy wiecie, że kiszoną kapustą możemy się delektować dzięki Chinczykom. To ich "wynalazek", a Niemcy przenieśli ich patent do Europy. Kapusta kiszona urozmaica i wzbogaca nasze menu w prozdrowotne składniki, dlatego jedzmy ją jak najcześciej!


Składniki:
500 g kapusty kiszonej
1-2 marchewki (gdy kiszona jest bez marchwi)
1 jabłko
1 cebula
1 łyżka oleju lnianego
pieprz  z młynka świeżo mielony
1 łyżeczka cukru
natka zielonej pietruszki

Wykonanie:
  • Cebulę pokroić w piórka, jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki
  • Wszystkie składniki połączyć, dodać przyprawy, wymieszać. Smacznego, na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)