Guten Appetit

poniedziałek, 25 lutego 2013

Barszcz czerwony z ciecierzycą i mlekiem kokosowym

Rote-Bete-Suppe mit Kirchererbsen

Orginalne połączenie czerwonych buraczków z mlekiem kokosowym i ciecierzycą wypadło na plus. Gdy użyjemy ciecierzycy z puszki, przepis z serii niemal błyskawicznych. Ponieważ uwielbiam buraki w każdej postaci, połączenie nowych dla mnie smaków było na tyle intrygujące, że od razu przystąpiłam do dzieła.


Składniki dla 4 osób:
500 g czerwonych buraków
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju rzepakowegp
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
500 ml bulionu warzywnego
400 ml mleka kokosowego z puszki
215 g ciecierzycy ugotowanej ( z puszki)
sól, pierz z młynka
świeża kolendra do przybrania

Przygotowanie:
  • Czerwone buraczki obieramy i kroimy w małą kostkę, wtedy szybko będą miękkie.
  • Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oleju.
  • Dodajemy pokrojone w kostkę buraki, posypujemy kuminem, podsmażamy około 5 minut.
  • Zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym, przykrywamy i dusimy około 20 minut. Gdy buraki są już miękkie, 2-3 łyżki buraków odkładamy na bok, z reszty przy użyciu blendera robimy purre.
  • Odsączamy z puszki ciecierzycę, dokładnie płuczemy i łączymy z zupą. Podgrzewamy.
  • Dodajemy pozostawione buraczki. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Dekorujemy posiekaną kolendrą.
Jedna uwaga odnośnie kuminu. Dodawajmy go bardzo ostrożnie, z uwagi na .. bardzo intensywny smak, żeby nie zdominował swym smakiem całej zupy.
Przygotowanie: 35 minut

1 porcja ca. 401 kcal (=1676 kJ)
10 g białka, 28 g tłuszczu, 25 g węglowodanów, 6 g błonnika

Przepis pochodzi z "Apotheken Umschau"
.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)