Guten Appetit

poniedziałek, 25 lutego 2013

Barszcz czerwony z ciecierzycą i mlekiem kokosowym

Rote-Bete-Suppe mit Kirchererbsen

Orginalne połączenie czerwonych buraczków z mlekiem kokosowym i ciecierzycą wypadło na plus. Gdy użyjemy ciecierzycy z puszki, przepis z serii niemal błyskawicznych. Ponieważ uwielbiam buraki w każdej postaci, połączenie nowych dla mnie smaków było na tyle intrygujące, że od razu przystąpiłam do dzieła.


Składniki dla 4 osób:
500 g czerwonych buraków
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju rzepakowegp
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
500 ml bulionu warzywnego
400 ml mleka kokosowego z puszki
215 g ciecierzycy ugotowanej ( z puszki)
sól, pierz z młynka
świeża kolendra do przybrania

Przygotowanie:
  • Czerwone buraczki obieramy i kroimy w małą kostkę, wtedy szybko będą miękkie.
  • Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oleju.
  • Dodajemy pokrojone w kostkę buraki, posypujemy kuminem, podsmażamy około 5 minut.
  • Zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym, przykrywamy i dusimy około 20 minut. Gdy buraki są już miękkie, 2-3 łyżki buraków odkładamy na bok, z reszty przy użyciu blendera robimy purre.
  • Odsączamy z puszki ciecierzycę, dokładnie płuczemy i łączymy z zupą. Podgrzewamy.
  • Dodajemy pozostawione buraczki. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Dekorujemy posiekaną kolendrą.
Jedna uwaga odnośnie kuminu. Dodawajmy go bardzo ostrożnie, z uwagi na .. bardzo intensywny smak, żeby nie zdominował swym smakiem całej zupy.
Przygotowanie: 35 minut

1 porcja ca. 401 kcal (=1676 kJ)
10 g białka, 28 g tłuszczu, 25 g węglowodanów, 6 g błonnika

Przepis pochodzi z "Apotheken Umschau"
.

2 komentarze:

  1. Have you ever considered about including a little bit more than just your articles?
    I mean, what you say is important and everything.
    But think about if you added some great visuals or videos to give
    your posts more, "pop"! Your content is excellent but with images
    and clips, this blog could undeniably be one of the very best in its field.
    Good blog!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. But I prefer tradition:) Thank you:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)