Guten Appetit

środa, 18 marca 2015

Najlepsza grochówka. Co zdrowego znajdziesz w grochu?


Grochówka, gęsta, sycąca, aromatyczna i jakże zdrowa. W ogóle wszystkie strączkowe to samo zdrowie, dlatego powinny często gościć na naszym stole. Ziarna te mają bardzo wysoką zawartość białka, więcej niż mięso. Suchy groch to okolo 25 % bialka. W grochu znajdziemy błonnik rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny. Pierwszy z nich pobudza ruchy jelit, a zatem zmniejsza zagrożenie rakiem okrężnicy.
Działanie błonnika nierozpuszczalnego wpływa natomiast na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, przez co zmniejsza się zagrożenie chorobą wieńcową i zawałem serca. 
GROCH to skarbnica witamin i mikroelementów. Ta najstarsza roślina uprawna na kuli ziemskiej zawiera witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, E, i K, a z mikroelementów: pokłady potasu, sód, fluor, magnez, żelazo, kobalt, miedż, mangan, chlor, wapń, fosfor i jod. Ma właściwości przeciwreumatyczne, zalecany jest również w diecie cukrzycowej. Dzięki zawartości miedzi wzmacnia wzrok, zapobiegąjąc zwyrodnieniu plamki żółtej i katarakcie. To w wielkim skrócie o dobrodziejstwach grochu, bo w medycynie ludowej ta lista jest znacznie dłuższa. Teraz nie pozostaje nic innego tylko ugotować grochówkę. Oczywiście używamy do tego celu całego grochu, nigdy obłuskanego, gdyż pozbawimy się tego co w nim najwartościowsze, w tym smaku także. Bardzo polecam moją grochówkę. Jest bez dodatku cebuli, czosnku, zasmażki, mocno grochowa, jednocześnie bardzo delikatna w smaku.

Składniki:

250 g całego grochu
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera, pora
3 średnie ziemniaki
2 łyżki zielonych liści selera i lubczyku (mam zamrożone)
4-5 ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 łyżki suszonego majeranku lub tymianku
sól, pieprz do smaku
100 g boczku, 2 kiełbaski śląskie

Wykonanie:
  • Wieczorem przebrany, wypłukany groch zalać ostudzoną, przegotowaną wodą, tak by przykrywała groch na ok. 4 cm. Rano w nowej, świeżej wodzie gotować groch tak długo, aż się zacznie rozpadać. Do gotowania dodać łyżkę masła, to zapobiegnie powstawaniu szumowin. Gotować na bardzo małym ogniu. Do garnka z gotującym grochem dodaję boczek. Część można potem wkroić do zupy, resztę przeznaczyć do kanapek.
  • W międzyczasie obrać i pokroić w drobną kostkę warzywa. Przygotować drugi mniejszy garnek. Wrzucić warzywa, ziele angielskie, listki laurowe i zalać niewielką ilością wody, tak przy przykryła warzywa. Po 15 minutach gdy warzywa są miękkie, wyłączyć
  • Kiełbasę śląską pokroić w kosteczkę i wrzucić na patelnię. Wytapiam tłuszcz, a przy tym kiełbaska lekko podsmażona doda smaku zupie.
  • Gdy groch będzie już miękki, zmiksowć go blenderem, do uzyskania aksamitnego kremu.
  • Połączyć teraz oba wywary, dodać podsmażoną kiełbasę. Doprawić majerankiem solą i pieprzem. Zagotować wszystko razem. Gdy pominiemy dodatek boczku i kiełbasy, uzyskamy przepyszną wegeteriańską grochówkę. Bez mięsnych dodatków smakuje również wybornie.
                                                               ŻYCZĘ SMACZNEGO!

6 komentarzy:

  1. Widze że blog ciekawy ale chyba na nim nie zarabiasz. A możesz zarobić całkiem nieźle promując produkty związane ze zdrowiem , szkoda żeby ruch na twojej stronie się marnował, jak możesz dorobić sobie niezłą pensję, wpisz sobie w google - spieniężanie stron o zdrowiu i urodzie

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie myślałam tymi kategoriami, może warto to zmienić:) Dziękuję za życzliwą radę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis.Sprawdziłem,polecam wszystkim !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo mi miło:) Nie będę zaprzeczać:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)