Guten Appetit

czwartek, 22 stycznia 2015

Na obiad jajka w sosie koperkowym


Jajko w roli głównej do drugiego dania. Prosto, tanio i pysznie. Sos koperkowy, ziemniaczne puree, ulubiona jarzynka i pełnowartościowy posiłek gotowy.
Od zawsze lubię ten zastaw ( ulubione danie z przedszkola) i z przyjemnością je powtarzam. Możemy użyć jajek gotowanych na twardo, jajko mollet (półmiękkie żółtko, ścięte białko) lub jajko ugotowane w koszulce.


Skladniki na sos koperkowy:
250 ml bulionu warzywnego
3-4 łyżki koperku (u mnie mrożony)
1 łyżka mąki krupczatki (instant)
szczypta cukru, sól, pieprz do smaku
2- 3 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
szczypta cukru

Wykonanie:
  • Bulion zagotować. Dodać koperek i przyprawy.
  • Z dwoma łyżkami zimnej wody wymieszać mąkę i zagęścić sos. Zestawić z ognia.
  • Dodać jogurt lub śmietanę. Wymieszać trzepaczką balonową. Gdy śmietanę będziemy dodawać do potrawy po zestawieniu z ognia, nigdy się nie zwarzy. Po wymieszaniu można powtórnie zagotować. 
  • Podawać z jajkiem i ziemniacznym puree. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)