Guten Appetit

wtorek, 26 lutego 2013

Kurczak pieczony z dynią, pasternakiem i pieczarkami


Kurczak z piekarnika, jak zawsze smaczny i robi się sam. Tym razem upieczony z dynią, pieczarkami i pasternakiem - za jednym zamachem kompletny obiad gotowy. Bardzo aromatyczny dzięki dodatkowi ziół.
To druga propozycja na wykorzystanie pasternaku. Pieczony jest jeszcze smaczniejszy. Nie potrzebuje żadnych przypraw. Wystarczy sól i oliwa, a pieczenie wydobywa z niego smakowitą słodycz. Polecam!


Składniki na 4 porcje:


1 kurczak (najlepszy bio) 1,5-1,80 kg
pół dyni Hokkaido
2 spore korzenie pasternaku
400 g małych pieczarek
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki szalwi
główka czosnku, lub kilka ząbków
sól, pieprz, słodka papryka w proszku
oliwa i masło

Wykonanie:
  • Umytego, wysuszonego kurczaka przekrawam na pół. Smaruję oliwa, nacieram solą i czerwoną słodką papryką i pieprzem. Na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika układam kurczaka skórą do dołu, dodaję gałązki ziół i piekę około 30 minut. W międzyczasie podlewam gorącą wodą. Po pół godzinie, gdy jest miękki odwracam na drugą stronę. Polewam wytworzonyn sosikiem. 
  • Okładam mięso wiórkami masła i dokładam pokrojone w dużą kostkę wszystkie warzywa.Czosnek jeśli dajemy całą główkę, przekrawmy w poprzek i przekroją częścią układamy do blachy. Jeśli nie przepadamy za czosnkiem, zgniećmy lekko nożem chociaż 2 ząbki i dodajmy dla smaku. Warzywa skrapiamy oliwą  i solimy.
  • Pieczemy, aż skórka będzie chrupiąca i złocista, a warzywa miękkie. Czas jest uzależniony od wielkości kurczaka i ilości warzyw. U mnie pieczenie trwało 1,5 godziny. Całe danie gotowe. Pasternak i ziemniaki. Pracy niewiele. Pyszne danie praktycznie robi się samo. Pasternak w tym wydaniu smakuje rewelacyjnie. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)