Guten Appetit

czwartek, 26 lutego 2015

Śniadaniowa jaglanka. Wartości zdrowotne kaszy jaglanej





Na śniadanie najlepsza jest kasza jaglana. Przez lata zapomniane i niedoceniane kasze na szczęście wracają do łask, a wartości zdrowotne kaszy jaglanej trudno przecenić.

WARTOŚCI ODŻYWCZE KASZY JAGLANEJ:
  1. Ma mało skrobi, za to dużo białka.
  2. Jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza.
  3. Wyróżnia się największą zawartością witamin z grupy B: B1, B2, B6, żelaza, miedzi i bardzo dużą zawartością krzemu, który dodatnio wpływa na stan zębów, paznokci, skóry, włosów oraz zapobiega odwapnieniu kości.
  4. Kasza jaglana jest pozyskiwana z łuskanych ziaren prosa, a w prosie znajduje się lecytyna, która poprawia pamięć i reguluje ilość cholesterolu we krwi.
  5. Ponadto świetnie usuwa toksyny z organizmu.
  6. Usuwa także nadmiar wilgoci z organizmu, dlatego służy np.podczas kataru, w chorobach płuc czy oskrzeli.
  7. Zawiera mnóstwo antyoksydantów, mających duże znaczenie w zapobieganiu chorobom nowotworowym.
  8. Jest lekkostrawna.
  9. Nie posiada glutenu.
  10. Poprawia przemianę materi i ułatwia odchudzanie.
  11. Ma właściwości rozgrzewajace, dlatego świetnie nadaje sie na ciepłe zimowe śniadanie.
Nie dla wszystkich jest jednak taka wspaniała jak się okazuje. Powinny jej unikać lub bardzo rzadko jadać osoby ze stwierdzoną niedoczynnością tarczycy, blokuje ona bowiem przyswajanie jodu.

 JAK PRAWIDŁOWO UGOTOWAĆ KASZĘ JAGLANĄ?

  • Na 1 szklankę kaszy należy wziąć 2,5 szklanki wody.
  • Wodę wlać do rondelka i zagotować.
  • W tym czasie na sitku dokładnie, najlepiej pod bieżącą ciepłą woda płukać kaszę tak długo, aż będzie leciała czysta woda. Przez dokładne wypłukanie kaszy pozbawimy ją charakterystycznej goryczki
  • Na wrzątek wrzucić opłukaną kaszę, dodać dużą szczyptę soli. Jak się zagotuje, maksymalnie zmniejszyć ogień, przykryć i zostawić na 15-20 minut. W tym czasie już kaszy w ogóle nie należy mieszać, bo się przypali. Kasza sama wytworzy sobie "kominy" którymi ujdzie nadmiar ciepła. Ugotowana ilość spokojne wystarczy na 6 porcji.
SKŁADNIKI NA ŚNIADANIOWĄ JAGLANKĘ:

Do śniadaniowej jaglanki można dodać każde świeże i suszone owoce, wzbogacić ją dodatkiem orzechów lub pestek. Możliwosci jest bez liku, możesz dodać to co lubisz lub masz akurat pod ręką. Oto moje dzisiejsze śniadanie. Rewelacyjnie smakuje ze wszystkimi owocami jagodowymi - truskawkami, jagodami lub malinami.

- porcja kaszy
- kilka posiekanych orzechów włoskich
3 - 4 morele
1 kiwi
- namoczone rodzynki
- łyżka syropu z agawy lub miodu
- pół łyżeczki cynamonu, kardamonu lub imbiru
- pół startego jabłka
- szczypta kurkumy
Wszystko wymieszać i śniadanie gotowe.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. jaglanka na słodko to coś wspaniałego, zwłaszcza na śniadanie!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)