Guten Appetit

piątek, 15 lutego 2013

Salicornia E.-Europäischer Queller po prostu soliród


Ta roślina jest jak najbardziej jadalna. Ślicznie wygląda, jeszcze lepiej smakuje. Do kuchni wprowadza odrobinę egzotyki. Botanicznie należy do roślin komosowatych lub szarłatowatych. Jest słonolubnym sukulentem występującym pośród roślinności namorzynowej. Nie jest zatem glonem, choć z wyglądu mogłoby się tak wydawać.
W sklepie leży w dziale z rybami i owocami morza.

Jest bardzo smaczna. Ma lekko słonawy, pieprzowy smak. Zawiera mnóstwo mikroelementów, między innymi: sód, potas, wapń, fosfor, siarkę, żelazo, cynk, mangan, miedż i oczywiście jod, sporo jodu. Nazywana  jest również morskim szparagiem.
We wszystkich przepisach jakie przeczytalam występuje w towarzystwie owoców morza  i smażonych ryb. Osobiście najbardziej smakuje mi na surowo. Jest bardo chrupiąca i podnosi smak każdej kanapki. Jest prawdziwym delikatesem. Jeśli tylko natkniecie się na ten rarytas, kupcie koniecznie.

                                                                    SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)