Guten Appetit

niedziela, 17 lutego 2013

Stek z piersi kurczaka z cebulą, papryką i czerwonym pieprzem


Mięso drobiowe zawiera duże ilości białka i małe ilości tłuszczu, zwłaszcza pierś z kurczaka i indyka. Zawierają dużo cynku, magnezu, potasu, witamin z grupy B, co powoduje większy pobór energii z pożywienia i wzmocnienie układu odpornościowego. Ma większą wartość odżywczą i dietetyczną niż wieprzowina i wołowina.
A najwiekszą zaletę stanowi szybkość przygotowania smakowitego dania.


Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 2 małe papryki lub 1 duża czerwona papryka
- sól, słodka papryka w proszku
- pieprz czerwony
- 1/2 łyżeczki cukru
- rozmaryn
- sól, czosnek - opcjonalnie
- 1 łyżka ciemnego octu winnego
- masło klarowane lub olej do smażenia

Wykonanie:
  • Piersi z kurczaka przykryć folią i lekko rozbić, tylko z jednej strony. Popieprzyć, natrzeć solą i słodką papryką, odstawić
  • Obrać cebulę i paprykę. Cebulę pokroić w grube półksieżyce, paprykę w paseczki. Podsmażyć na rozgrzanej patelni, gdy warzywa zaczną zmniejszać objętość, zsunąć ją  na bok patelni i obsmażyć mięso, po kilka minut z każdej strony. Dodać do piersi rozmaryn. Jak ktoś lubi można dorzucić cały, zmiażdżony ząbek czosnku.
  • Do cebuli z papryką dodać cukier i ocet winny. Mięso w trakcie smażenia polewać wytworzonym sosikiem. Dodać lekko roztarty w moździerzu czerwony pieprz
  • Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię. Dusić pod przykryciem jeszcze około 5 minut. Podałam z ziemniakami i jarmużem
                                                                ŻYCZĘ SMACZEGO !

CZERWONY PIEPRZ właściwie nie jest w ogóle pieprzem w naszym rozumieniu. Jest to Schinus Molle tzw. peruwiańskie drzewo pieprzowe. Jest bardziej subtelny i wykwintny w smaku od prawdziwego czarnego pieprzu. Nie mielimy go. Używamy lekko utłuczony w moździerzu. Te urocze czerwone ziarenka, są kruche i pokryte  odstającą łuską. Przypieczony czerwony pieprz jest pysznie chrupiący. Swą czerwoną barwę zawdzięcza kapsaicynie, która ma działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Spożywanie czerwonego pieprzu wzmacnia układ odpornościowy. Kapsaicyna pomaga w walce z nadwagą zapobiegając rozwojowi komórek tłuszczowych. Gdy raz go skosztujecie na stałe zagości w Waszej kuchni.

                                                                      NA ZDROWIE !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)