Guten Appetit

czwartek, 8 stycznia 2015

Najlepsza chałka waniliowa




Drożdżowe to najlepsze i najzdrowsze ciasto  na świecie. Nie jest to tak trudne jakby się wydawało. Trzeba tylko trochę czasu i ciepła. Pośpiech mu nie służy. Nie lubi tez przeciagów i ponoć nawet kłótni w domu.
Chałka- challah pochodzi z kuchni żydowskiej.
Ten tradycyjny wypiek przynoszono w darze do świątyni w czasie świąt, a dwie chałki są tradycyjnie podawane w szabas podczas każdego posiłku. Challah znaczy ofiara.
Chociaż wykluczyłam ze swojej kuchni mąkę pszenną, dla chałki robię wyjątek. To jedyny mój wypiek w całości z mąki pszennej. Nic nie zastąpi kawałka świeżutkiej, jeszcze ciepłej chałki z domową konfiturą lub samym masełkiem, taką lubię najbardziej. Pycha!
Ten przepis jest najlepszy z najlepszych. Przed nim upiekłam wiele chałek, ale ten jest super przepisem. Spróbujcie, a stanie się i Waszym ulubionym !

Składniki na 2 chałki:
500 g mąki pszennej
1 laska wanilii lub cukier waniliowy
60 g cukru
50 g masła
250 ml mleka
1/2 łyżeczki soli
1 opakowanie suchych drożdży lub 25 g świeżych
1 duże jajko
Do posmarowania:
1 żółtko z 2 łyżkami mleka + cukier perłowy na posypkę


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
  • Laskę wanilii rozciąć wzdluż i wyjąć ziarenka. Włożyć je do rondelka z mlekiem i całość zagotować. Odstawić do ostygnięcia. Gdy będzie letnie wsypać pokruszone drożdże i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać cukier i 2 łyżki mąki. Zaczyn zostawić na 15 min do napuszenia.
  • Rozpuścić masło. Gdy używamy suchych drożdży nie robimy zaczynu.
  • Wszystkie składniki umieścić w misie robota i przy pomocy haka do ciasta drożdżowego na 2 prędkości zagniatać  około 10 minut, do uzyskania gładkiego, rozciągliwego ciasta. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objetość.
  • Wyjąć ciasto na blat i ponownie krótko zagnieść, wybijając z niego powietrze. Podzielić na 6 równych części lub na 3 gdy chcemy zrobić jedną wielką chałkę. Z każdej uformować wałek długości 35-40 cm. Końce powinny być nieco cieńsze.
  • Z trzech wałeczków upleść warkocz. Chałka powinna być grubsza pośrodku. Końce zawinąć pod spód. Ułożyć gotową chałkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sam sposób postąpić z drugą porcją ciasta.
  • Przykryć blaszkę z chałkami ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, tak by podwoiły swoją objętość. Piekarnik nagrzać do 175 ° C .
  • Chałki posmarować żółtkiem wymieszanym z dwoma łyżkami mleka i posypać cukrem perłowym. Można posypać również sezamem, makiem, płatkami migdałowymi lub kruszonką, co kto lubi
  • Piec w 175 ° C 25-30 minut. Nie przekraczać czasu pieczenia, bo chałki przepieczone będą miały suchy miąższ. Moje były gotowe po 25 minutach.
                                                                     ŻYCZĘ SMACZNEGO !


6 komentarzy:

  1. Wygląda magicznie :) Z tą wanilią musi smakować obłędnie :) Dawno chałki nie jadłam, ale jak ostatnio kupiłam w piekarni (ze 2 lata temu) to na drugi dzień zrobiła się bardzo sucha, że można ją było zetrzeć na tarce, mimo że pierwszego dnia była bardzo świeża. Ciekawe co za tejemny składnik do niej dodali :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu,chałka rzeczywiście smakuje obłednie:) Tych tajemnych sklepowych składników jest niestety dużo więcej ,dlatego najlepiej upiec chałkę samemu.Ta domowa i na drugi dzień smakuje super:)

      Usuń
  2. Uwielbiam chałki, i piec, i jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście to jest NAJLEPSZY przepis na chałkę!!! Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że smakowała:) Pozdrowienia:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)