Guten Appetit

piątek, 1 marca 2013

Drożdżówki pełnoziarniste z makiem i stewią


Mąka pełnoziarnista jest wspaniałym źródłem błonnika, żelaza, magnezu, białka i cynku. Stosujmy ją jak najcześciej w naszej kuchni. Cukier zastąpiłam stewią. Zaznaczam jednak, iż nie jest to stewia w czystej postaci, bezcukrowa. Jest to stewia, która stoi już teraz w każdym supermarkecie i jak dokładnie przeczytać skład z opakowania jest to konglomerat cukru ze stewią w proporcji 50 na 50 %. Zawsze to o połowę cukru mniej. Trzeba jednak wiedzieć, że ciasto drożdżowe na czystej stewii nam po prostu nie wyrośnie. To wyrosło cudnie. Bułeczki są pyszne i bardzo pulchne.



Składniki na ciasto:
500 g mąki (350 g pszennej pełnoziarnistej i 150 g mąki pszennej 550)
4 łyżki stewii 50 g
pół łyżeczki soli
80 g masła ( dałam ghee)
12 g suchych drożdży lub 25 g świeżych
220 ml mleka
2 duże jaja
Składniki na nadzienie:

120 g suchego, mielonego maku (gotowy do ciast)
120 g gorącego mleka
1 łyżka stewii 
2 garście rodzynek
2 garście orzechów włoskich
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki likieru pomarańczowego lub Amaretto (lub zapach)
2 łyżki miodu

Wykonanie:
  • Odmierzyć suche składniki, podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło. Wszystko wrzucić do misy miksera i zagniatać około 10 minut. Ma być gładkie, błyszczące i ładnie odchodzić od brzegów misy. Misę przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. Tym razem, ze stewią trwało to dość długo.
  • W międzyczasie przygotować nadzienie do bułeczek. Zagotować mleko. Gorącym mlekiem zalać mak. Masa będzie bardzo gęsta. Dodatek miodu i likieru jednak znacznie ją rozrzedzi. Dodać resztę składników, posiekane orzechy, umyte i odsączone rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszać. Masa ma być na tyle gęsta, żeby dała się rozsmarować na cieście.
  • Gdy ciasto podwoi objętość, wyrzucić je na blat i krótko jeszcze raz zagnieść. Rozwałkować na kwadrat o bokach 60x40 cm. Rozwałkowany placek posmarować przygotowanym makiem, najcieniej jak się da. Zwinąć ciasto od szerszego boku. W zależności, jak duże chcemy mieć bułki tniemy rolkę na 12 lub 14 kawałków. Każdy odcięty kawałek ciasta naciągnąć w rękach na szerokość i zaraz potem skręcić dookoła osi. Układać na dużej blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia.
  •  Nastawić piekarnik, żeby się nagrzał. Przed samym pieczeniem posmarować bułeczki żółtkiem wymieszanym i 1 łyżką mleka. Piec 25 minut w 190 ° C. 
                                                                     SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)