Guten Appetit

wtorek, 5 marca 2013

Gnocchi z majerankiem


Gnocchi, czyli malutkie włoskie kluseczki. Mają skład podobny do naszych kopytek, czyli ziemniaki, jajko i mąka. Każdy region Włoch przyrządza je na inny sposób. Istnieją nawet gnocchi z mąki gryczanej lub zielone, bo z dodatkiem szpinaku. Dzisiejsze są tradycyjne z białej mąki. Zjedliśmy je z pieczenią ze schabu i sosem pieczarkowym.


Składniki na 2-3 porcje:
300 g ugotowanych ziemniaków
100 g mąki
1 małe jajko
sól (gdy ziemniaki były gotowane w mundurkach)
2 łyżeczki suszonego majeranku

Przygotowanie:
  • Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać mąkę, jajko, sól i majeranek. Zagnieść elastyczne ciasto. Ważne jest by gnocchi zrobić z ciepłych ziemniaków. Ciasto wchłonie wtedy mniej mąki i nasze kluseczki będą  delikatniejsze w smaku. Mąkę dodawać stopniowo. Ilość zależy od rodzaju ziemniaków i wielkości jajka. Na tę ilośćc dajmy naprawdę małe jajko. 
  • Blat oprószyc mąką. Odcinać po kawałku ciasta i formować wałeczki grubości kciuka. Z wałka odcinać 2 cm kawałeczki. Każdą kluseczke przeciętą częścią położyć na blacie i górną część kluseczki delikatnie przycisnać widelcem, tak by odbiły się rylki widelca lub przetoczyć po grzbiecie widelca. Kluseczki formować bardzo sprawnie, bo ciasto nie może za długo leżeć. Jest bardzo delikatne i może zacząć się rozpływać.
  • W dużym rondlu zagotować wodę z solą. Do wrzącej wody partiami wrzucać kluseczki. Gdy wypłyną na wierzch wyjmować łyżką cedzakową. Pasuje do nich każdy sos. Same z masełkiem są również pyszne. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wyjątkowo dobre i mięciutkie kluseczki :)
    Tyle pysznych dań można zrobić z ziemniaków - super!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)