Guten Appetit

piątek, 8 marca 2013

Łazanki z kiszoną kapustą, kiełbasą i majerankiem


Powoli kończą się zimowe przetwory. Dziś przyniosłam z piwnicy przedostatni słoik kiszonej kapusty, a z pobytu w Polsce  pozostało jeszcze jedno  opakowanie łazanek. I to są skladniki na dzisiejszy obiad. Trochę zapomniane polskie danie. Szybkie i bardzo proste do przygotowania. Przy dzisiejszym boomie na włoskie pasty niestety niezbyt popularne. Ja wybieram łazanki.


Składniki na 4 porcje:
500 g makaronu łazanki
500 g -700 g kiszonej kapusty + listek laurowy, ziele angieskie 4-5 sztuk, kminek
2 cebule
200 g wędzonego boczku
olej do smażenia
2 kiełbaski śląskie
sól, pieprz
2 łyżeczki suszonego majeranku

Przygotowanie:
  • Gotujemy kiszoną kapustę z niewielką ilością wody i przyprawami: listkiem laurowym, zielem angielskim i szczyptą kminku. W dużej ilości osolonej wody gotujemy łazanki - al dente.
  • Obieramy cebulę, kroimy w średnią kostkę. Tak samo kroimy boczek. Podsmażamy go na patelni razem z cebulą i olejem. Wybieram zawsze dość chudy boczek, dlatego dodatek oleju do smażenia jest konieczny. Na odzielnej patelni podsmażam pokrojoną w cienkie półkrążki kiełbasę, aż wytopi się cały tłuszcz.
  • Ugotowaną kapustę wykładam na sitko, żeby odsączyć nadmiar wody. Kroimy kapustę na mniejsze kawałki. Do podsmażonej cebuli i boczku dodajemy odsączony makaron, pokrojoną kapustę i kielbasę. Wszystko łączymy i przesmażamy razem. Dodajemy przyprawy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)