Guten Appetit

czwartek, 14 marca 2013

Surówka z sałaty lodowej, marchewki i suszonych pomidorów. Wartości odżywcze sałaty lodowej







Sałata lodowa pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Nazwę zawdzięcza kruchym liściom, które przy chrupaniu wydają dżwięk podobny do łamania lodu. Obecnie poza Europą Zachodnią uprawiana jest w całej Polsce.
Jest salatą niezwykle praktyczną. Jako jedyną można kroić ją nożem, podczas gdy inne wymagają rwania na kawałki. Poza tym długo zachowuje świeżość, a przechowywana w lodówce nawet tydzień, nic nie traci na wartości.


JAKIE KORZYŚCI PRZYNOSI JEDZENIE SAŁATY LODOWEJ ?
  • Sałata lodowa w zdrowej diecie powinna pojawiać się jak najczęściej. W 100 g ma zaledwie 14 kcal. Pomaga zachować szczupłą sylwetkę poprawiając trawienie.
  • Zawiera witaminy: A, D, E, B9, kwas foliowy, beta- karoten jak również wiele mikroelementów takich jak: żelazo, magnez, potas czy wapń.
  • Obecny w niej jod napędza przemianę materii.
  • Do tego listki sałaty bogate są w antyoksydanty, które skutecznie "rozprawiają" się z wolnymi rodnikami, tym samym przeciwdziałają pojawieniu się pierwszych oznak starzenia.
  • Sałata lodowa ma także dobroczynny wpływ na układ nerwowy i działa lekko uspakajająco.
Jest wyjątkowo smaczna i delikatna. Sałata np. rzymska pod względem ilości dobroczynnych składników pokarmowych przewyższa lodową, ale smakiem na pewno jej nie dorównuje.
Przy okazji surówki chciałam napisać o bardzo ważnej rzeczy. Jemy surówki z nadzieją, że bardzo zdrowo się odżywiamy. W internecie są na nie tysiące przepisów. Ale nawet najzdrowsze produkty źle połączone mogą stać się bezwartościowe, a nawet zaszkodzić. Dlatego warto znać zasady prawidłowego łączenia produktów. Najczęśczej spotykane we wszystkich sałatkach to połączenie ogórka z pomidorem. Ogórek. zawiera enzym askorbinowy, który niweczy witaminę C zawartą w pomidorze. Jedzenie pomidora w tym połączeniu staje się bezcelowe. Łyżeczka soku z ogórka jest w stanie zneutralizowć wit.C zawartą w 3 litrach soku pomidorowego. Łącząc pomidora z białym serem narażasz się z kolei na bolesną chorobę stawów. Bezpieczniej i zdrowiej jest robić surówki dwu, trzy składnikowe. I smak lepszy i mniejsza możliwość interakcji między składnikami.

Składniki na 2 porcje:
1/2 sałaty lodowej
1 marchew
5-6 suszonych pomidorów
2 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka pestek dyni
zioła wg uznania, koperek, natka zielonej pietruszki
Skladniki na sos winegret:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżeczka płynnego miodu

WYKONANIE:
  • Sałatę pokroić w paski.
  • Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki.
  • Suszone pomidory pokroić w wąskie paseczki.
  • Z oliwy, białego octu winnego i miodu przygotować winegret
  • Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z sosikiem. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)