Guten Appetit

niedziela, 3 marca 2013

Zupa krem z marchewki, mleka kokosowego i soku z pomarańczy


Zaledwie kilka składników, niewiele pracy, a efekt imponujący. Marchewka - smaczne i zdrowe warzywo w połączeniu z mlekiem kokosowym i sokiem z pomarańczy tworzy egzotyczne trio smakowe. Zupa jest niezwykle aromatyczna, a dzięki dodatkowi mleka kokosowego aksamitnie gładka. Przygotowanie jak każdej zupy krem - expresowe.


Składniki na 4 porcje:
500 g marchewek
2 cm świeżego imbiru
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki masła ghee
1 łyżeczka kurkumy
250 ml wywaru z warzyw
400 ml mleka kokosowego - 1 puszka
200 ml soku z pomarańczy( najlepiej świeżo wyciśniętego)
sól

Przygotowanie:
  • Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Obrać marchew i imbir (imbir najłatwiej obiera się łyżeczką ). Marchew kroimy w talarki. Dodać do cebuli. Podsmażyć wszystko razem przez kilka minut. W czasie podsmażania dodać kurkumę.
  • Zalać bulionem i mlekiem kokosowym. Przykryć. Gotować około 15 minut, aż marchew zmięknie. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i ewentualnie doprawić do smaku solą. Całość zblendować
  • Rozlać do miseczek. Smacznego!
Kilka słów o wartościach odżywczych marchewki. A są one imponujące. To pospolite wydawałoby się warzywo leczy, odmładza, upiększa a nawet uszczęśliwia.

  • Korzeń MARCHWI ZWYCZAJNEJ (Daucus carota L.) zawiera bardzo dużo karotenu - czyli prowitaminy A, potasu, sodu, wapnia, fosforu, siarki, magnezu, żelaza, manganu, miedzi, cynku, kobaltu i witamin: E, B1, B2, B6, kwasu foliowego, C i pektyn.
  • Jest on pełen przeciwutleniaczy, które zapobiegają starzeniu się naszego organizmu. Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość karotenu, korzystnie wpływającego na nasz wzrok, wzmacniającego odporność i korzystnie wpływajacego na stan i koloryt naszej skóry.
Powszechnie uważa się, że surowa marchew lub świeżo wyciśnięty z niej sok dostarcza naszemu organizmowi najwięcej prowitaminy A. Niestety nasz organizm dużo więcej jej przyswaja z marchwi gotowanej, koniecznie z dodatkiem jakiegokolwiek tłuszczu.
  • Według naukowców zjedzenie 1 marchewki dziennie obniża poziom złego cholesterolu, zmniejszając tym samym ryzyko zawału serca o 20 %.
  • Zawarta w niej celuloza doskonale wymiata z naszego organizmu cholesterol. Bogactwo wartości odżywczych marchwi działa wzmacniajaco i przeciwanemicznie, reguluje pracę żołądka, utrzymuje w zdrowiu wątrobę i reguluje metabolizm.
  • Pomaga przy wysokim ciśnieniu,
  • Przeciwdziała cukrzycy (surowa!).
Korzeń marchwi gromadzi łatwo toksyny z gleby, dlatego najlepiej kupować ją z upraw ekologicznych. Dostępna jest cały rok, lecz najwartościowsza w okresie od czerwca do października. Jest używana we wszystkich kuchniach świata. Pamiętajmy, by w naszej jej nie zabrakło.

                                                                    NA ZDROWIE !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)