Guten Appetit

niedziela, 28 kwietnia 2013

Drożdżówki pełnoziarniste z masą migdałową i stewią


Na podstawie obowiązującej piramidy żywieniowej produkty pełnoziarniste stanowią ważną część właściwie zbilansowanej diety. Mąka pełnoziarnista powstała z całego ziarna: łuski, jądra i kiełka, jest cennym źrodłem błonnika i minerałów, takich jak :fostor, magnez, żelazo. Dietetycy zalecają więc co najmniej 3 porcje produktów pełnoziarnistych dziennie.
Jednym z tych produktów może być ta smaczna bułeczka.
Ciasto nie jest trudne do wykonania, niezwykle plastyczne, bardzo łatwe do współpracy, a przy formowaniu bułeczek nie ma nawet potrzeby podsypywania ich mąką. Jedyne co jest potrzebne to ciepło i cierpliwość. Ciasto musi na każdym etapie porządnie wyrosnąć.



Składniki na 13 bułeczek:
°500 g mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam Lubelli)
°300 ml mleka
°75 g masła
°25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych
°1/2 łyżeczki soli    
°45 g stewii lub 80 g cukru
Skladniki na mase migdałową:
120 g mielonych migdałów
2,5 łyżki miodu
2,5 łyżki Amaretto
2 łyżki mleka
1/2 łyżeczki cynamonu
                                                 
Miód można zastąpić stewią, ale wtedy dodajmy więcej mleka, by powstała masa dała się łatwo rozsmarować. Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i ucieramy na gładką, nie za gęstą masę. Możemy również użyć gęstej marmolady.

Dodatkowo:1 żółtko +1 łyżka mleka - do posmarowania bułek, ewentualnie 1 łyżka płatków
                      migdałowych do posypania
Wykonanie:
  • Mleko podgrzewamy w rondelku. Rozpuszczamy masło. Jeśli używamy świeżych drożdży robimy rozczyn. Wszystkie składniki umieszczamy w misie robota i wyrabiamy na jednolitą, gładką, lśniącą masę. Trwa to około 10 minut. Przykrywamy misę z ciastem folią i ustawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Gdy wyrośnie wyrzucamy je na blat i jeszcze raz, tym razem ręcznie - trochę je dopieszczając (lubi ciepło rąk) wyrabiamy, żeby pozbyć się nadmiaru powietrza. Robię z ciasta długi rulon i odważam po około 70 g ciasta, następnie odcinam 13 kawałków. Każdy kawałek rozwałkowuję. Powstaje mały placuszek. Smaruję go łyżeczką przygotowanej masy migdałowej. Zwijam w rulonik jak naleśnik. Rozcinam wzdłuż, pozostawiając górę nie rozciętą. Następnie zaplatam (pierwsze małe zdjęcie). Łączę oba końce i powstaje zgrabna bułeczka (trzecie małe zdjęcie)
  • Bułeczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej pergaminem, ponieważ sporo urosną. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podwojenia objętości. Gdy się napuszą smarujemy żółtkiem rozbełtanym z mlekiem. Posmarowane możemy dodatkowo posypać płatkami migdałowymi.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C. Pieczemy w zależności od mocy piekarnika  20-25 minut. 
  • Upieczone studzimy na kratce. Jeszcze ciepłe są najsmaczniejsze. Te których nie zjemy wkładam do papierowej torebki i zamrażam. Na szybko można rozmrozić je w mikrofali lub wykorzystać akurat nagrzany, np. po pieczeniu chleba piekarnik. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Super sploty! Bułeczka wygląda dzięki nim zachęcająco i smacznie. Chyba wypróbuję :) Jednak 13 bułeczek to dla mnie za dużo, masz może przepis na mniejszą ilość? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miss Raspberry,zrob po prostu z polowy porcji.Niestety,kazdy drozdzowy przepis jest przynajmniej z 500 g maki.Czas oczekiwania przy drozdzowym ciescie. jest dosc dlugi i niezbyt oplacalny jest wypiek kilku buleczek.Dla mnie 13 sztuk to tez ogromna liczba,ale reszte po prostu zamrazam i sukcesywnie zuzywam.Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. a gdyby zamiast mąki dodać otręby owsiane? masa pewnie by nie wyszła? ciekawe czy mąka orkiszowa/kukurydziana dałaby radę..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Astrid,maka orkiszowa jak najbardziej,mozesz jej dac 50 % ( ma malo glutenu),natomiast otreby dodaj tylko w niewielkiej ilosci.Prawdopodobnie wtedy zmieni sie tez proporcja wody.Kukurydzianej maki nie uzywam,takze nie wiem.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)