Guten Appetit

wtorek, 9 kwietnia 2013

Pampuchy z jagodami i stewią. Wartości zdrowotne i odżywcze jagód


Pampuchy, kluski drożdżowe lub buchty są uniweraslne. Bo i na słodko i jako dodatek do dań mięsnych sprawdzają się doskonale. Na słodko są uwielbiane przez dzieci.
Moja propozycja do pampuchów to sosik jagodowo - malinowy z jogurtem greckim.
Gdy kluski kupimy gotowe lub wcześniej zrobione (na przepis zapraszam tutaj) albo mamy z zamrażarki obiad możemy podać w kilka minut.


Składniki na sos dla 2 osób:
100 g mrożonych jagód - kilka garstek
20 g mrożonych malin
1 łyżka stewii lub cukru
kubeczek jogurtu greckiego

Wykonanie:
  • Do rondelka wrzucić jagody z malinami, wsypać łyżkę stewii i rozmrozić na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia, małą chwilkę pogotować.
  • Przygotowane kluchy polać sosem jagodowym, dodatkowo podać jogurt. Smacznego!
Jagody są niezwykle ważne dla naszego zdrowia. I to nie tylko te dziko rosnące w lasach. Hodowlana borówka amerykańska jej nie ustępuje.

CZARNA JAGODA (Vaccinium myrtillus) jest gatunkiem należącym do rodzaju wrzosowatych. Inne nazwy owocu to: czarna borówka, czernica. Surowe możemy spożywać od czerwca do sierpnia. Poza tym terminem są dostępne w postaci mrożonek. W ostatniej dekadzie ubiegłego wieku, kilka składników tego owocu zyskało duże zainteresowanie ze względu na ich wpływ na naczynia krwionośne i znaczenie w okulistyce.

ZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI CZARNEJ JAGODY :
  • Owoce zawierają garbniki katechinowe, pektyny, antocyjany (w tym myrtyllinę uelastyczniającą naczynia krwionośne), kwasy organiczne (cytrynowy, bursztynowy, jablkowy).
  • Jagody są bogatym źródłem witaminy C, B1, B2, B3, B6, B12, PP, E, kerotenoidów (wit.A), inozytylu oraz soli mineralnych tj.: cynku, manganu, miedzi, wapnia, żelaza, potasu, fosforu i selenu.
  • Suszone owoce działają przeciwbiegunkowe, a świeże regulują trawienie.
  • Mają też działanie przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze (owsiki i słabiej na glisty ludzkie) oraz odtruwające (w przypadku zatruć metalami ciężkimi ).
  • Jagody dzięki zawartym w nich antocyjanom leczą oczy i poprawiają widzenie. Regenerują rodopsynę - barwnik odpowiedzialny za widzenie. Już podczas II wojny światowej piloci brytyjskiego RAF- u odkryli, że jagoda poprawia widzenie o zmierzchu. Zresztą wyciągi z jagody są składnikiem wszystkich suplementów diety wspomagającyh nasz wzrok.
  • Ponadto obniżają poziom cukru we krwi dzięki glikozydom: wakcyninie i glikokininie, które działają podobnie jak insulina.
  • Działają silnie przeciwzapalnie na drogi moczowe i przewód pokarmowy.
  • Mają również zdolność rozpuszczania złogów cholesterolowych.
Są owocem uniwersalnym. Nadają się jako nadzienie do pierogów, gofrów, naleśników, racuchów i ciast drożdżowych. Z jagód sporządza się kompoty, soki, dżemy i konfitury.
  • Galaretki i konfitury z jagód można długo przechowywać ponieważ zawierają naturalny kwas benzoesowy i cytrynowy zapobiegający rozwojowi bakterii. Jest składnikiem musów, deserów i jogurtów.
Nie tylko jagody, ale wszystkie owoce jagodowe tzn. maliny, jeżyny, truskawki zwalczają wolne rodniki w naszym organizmie, mają zatem silne działanie antyoksydacyjne, dlatego wskazane jest, by były obecne w naszej diecie przez cały rok.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)