Guten Appetit

sobota, 24 stycznia 2015

Wędzona makrela do chleba z suszonymi pomidorkami


Wędzona makrela jest niesłychanie wdzięcznym produktem do tworzenia rozmaitych smarowideł do chleba. Ponieważ bardzo lubimy ryby, przetwarzam je na różne sposoby. Dzisiejszy przepis jest naprawdę błyskawiczny i kilkuskładnikowy. Pierwowzór z dawnych czasów zawierał w swoim składzie majonez, teraz zastąpiła go musztarda.
I wystarczy, makrela ani tak należy do bardzo tłustych ryb. Do pasty oprócz tradycyjnej cebulki i ogórków dodałam jedynie ulubione i własnoręcznie przygotowane suszone pomidorki koktajlowe. Pyszne, słodziutkie. Przepis na suszone pomidory znajdziesz tutaj. Zapraszam do przepisu !


Składniki:
1 wędzona makrela
1 cebula
2-3 średnie ogórki kiszone lub konserwowe
5-10 suszonych pomidorków z oleju
1-2 łyżki musztardy
odrobina soli

Wykonanie:
  • Rybę obrać ze skóry i pozbawić ości, następnie rozgnieść widelcem. W drobniutką kostkę pokroić cebulę. Wymieszać z odrobiną soli, aby trochę zmiękła. Ogórki i pomidorki pokroić również w drobniutką kostkę. Polecałabym raczej ogórki konserwowe, pasta wówczas bardzo zyskuje na smaku. Wymieszać i gotowe. Gdyby pasta byłaby za sucha dodać oliwy z pomidorków.
          ŻYCZĘ SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Wędzona makrela too jedna z moich ulubionych wędzonych ryb. Też często robie :) Pisałam Ci juz że mam "temperówkę " ? Sprytne ustrojstwo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja też,bo to najsmaczniejsza z wędzonych rybek:) Cieszę się,że masz "temperówkę",mam nadzieję na nowe innowacyjne zastosowanie:-)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)