Guten Appetit

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Roszponka - Feldsalat z malinami i orzechami włoskimi


Czy wiesz, że roszponka jest nie tylko smaczna, ale i bogata w wartości odżywcze ?

ROSZPONKA WARZYWNA (Valerianella lokustaL.) należy do rodziny kozłkowatych. Właściwie to zimowa sałata. Jest jeszcze jednak osiągalna, ponieważ jej zbiór trwa od października do maja.
To sałata, której liście zawierają duże ilości witaminy C (dwa razy więcej niz cytryny i np.sałata masłowa), witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz związki mineralne, szczególnie: fosfor, wapń, żelazo i potas. Dodatkowo te malutkie, zielone listki mają inny smak od reszty sałat, bo odznaczają się przyjemnym, lekko orzechowym smakiem.
Roszponka pobudza też trawienie i wpływa uspokajająco na system nerwowy. Ważnym jej składnikiem jest potas, którego w tym warzywie jest porównywalnie dużo, jak np. w ponmidorach. Potas korzystnie wpływa na pracę serca i układu krążenia w naszym organiźmie. Jest również świetnym roślinnym źródłem jodu z zawartością 62 mg/100 g salaty.

Proponuję wypróbować dzisiejszy przepis. Smak tej sałatki Was zachwyci.

Skladniki dla 2 osób:
4 garście sałaty
60 g malin (u mnie mrożone)
50 g orzechow włoskich
Sos winegret:
3 łyżki oliwy
1 łyżka Aceto Balsamico
1 pelna łyżeczka miodu

Wykonanie:
  • Sałatę umyć, obciąć ewentualnie pozostałe ogonki i wysuszyć odwirowując. Maliny rozmrozić (szybko można to zrobić w mikrofalowce).
  • Składniki na sosik dokładnie wymieszać. Dodać sok spod rozmrożonych malin. 
  • Orzechy posiekać. Ulożoną sałatę polać sosem, posypać orzechami i malinami.
                                                                    ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)