Guten Appetit

środa, 10 kwietnia 2013

Schab duszony w warzywach


Schab wieprzowy to stosunkowo chude i smaczne mięso. Można je przyrządzić na wiele różnych sposobów. Dziś propozycja schabu w warzywach. W ten sposób przyrządzony schab nigdy nie będzie suchy. Mięso jest kruche, mięciutkie, rozpływające się w ustach i wyśmienite w smaku, dzięki dodatkowi aromatycznych warzyw.
Bardzo polecam!



Składniki na 4 porcje:
4 kotlety wieprzowe (400-600 g)
2 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
ćwiartka selera , 2 ząbki czosnku
2 listki laurowe , 4-5 ziarenek ziela angielskiego , sól , pieprz do smaku
3 łyżki masła ghee lub oleju
1 łyżka mąki do obtoczenia kotletów
250 ml rosołu lub wywaru warzywnego

Sposób wykonania:
  • Kotlety lekko rozbić, ale nie tak mocno jak na panierowane schaboszczaki, posolić, oprószyć pieprzem.
  • Obtoczyć w mące i obsmażyć na maśle na mocno rozgrzanej patelni.
  • Obrać i pokroić w piórka cebulę. Dorzucić do obsmażanych kotletów i podsmażyć razem.
  • W tym czasie obrać warzywa i zetrzeć na grubych oczkach  tarki. Pora pokroić w plasterki. Warzywa ułożyć na obsmażonych, ładnie zrumienionych kotletach. Podlać bulionem. Wrzucić ziele i listki laurowe. Przykryć i dusić na małym ogniu około 40 minut
  • Podać np. z kluskami śląskimi lub kopytkami . Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)