Guten Appetit

piątek, 19 kwietnia 2013

Spätzle (szpecle) orkiszowe pełnoziarniste


Oto następna propozycja spätzli pełnoziarnistych. Tym razem z mąki orkiszowej i grysiku orkiszowego. Również smakowite, lecz bardziej dla wielbicieli trochę twardszych kluseczek. Nam z mężem bardzo smakowały.


Składniki na 3 porcje:
125 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
125 g grysiku z mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 duże jaja
150 ml wody mineralnej, zwykłej lub mleka (dałam wodę )
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli, gałka muszkatałowa

Wykonanie:
  • Wszystkie składniki wyrobić na gładką, jednolitą masę. Zrobić to przy pomocy miksera lub ręcznie, wtedy najlepiej drewnianą łyżką. Robię to łyżką, aż ukażą się pęcherzyki powietrza.
  • Przecierać do garnka z posoloną, gotujacą się wodą przez sitko do spätzli, gdy wypłyną gotować jeszcze kilka minut, aż urosną. Wyłowić łyżką cedzakową i podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)