Guten Appetit

piątek, 19 kwietnia 2013

Spätzle (szpecle) z zielonymi szparagami i boczkiem


Spätzle pełnoziarniste, dzięki sporej zawartości węglowodanów - to dobry pomysł zarówno na lekki obiad jak i sycącą kolację. Tak skomponowana kolacja świetnie zaspokoi głód, uspokoi i pomoże Ci zasnąć.
Dodatek szparagów sprawi, że danie będzie smaczniejsze, bardziej aromatyczne i po prostu zdrowsze.

Oczywiście boczek można całkowicie pominąć, lub zastąpić np. parmezanem lub innym ulubionym serem. Danie będzie wtedy całkowicie jarskie.

Składniki na 2-3 porcje: 
spätzle wykonane z 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej (przepis: tutaj )
1 pęczek zielonych szparagów
1 cebula
80 -100 g boczku lub szynki
2 łyżki masła ghee
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
  • Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, a boczek w cienkie paseczki. Cebulę z boczkiem wrzucić na rozgrzane masło ghee i lekko poddusić. 
  • Umyć szparagi, odłamać zdrewniałe koncówki. Pociąć na skos w 3-4 cm kawałki. Główki odłożyć. Pocięte szparagi dołożyć na patelnię i dusić razem z cebulą i boczkiem. Patelnię przykryć pokrywką. Pod sam koniec dodać główki szparagów. Te zmiękną najszybciej. Gdy szparagi są miękkie dokładamy ugotowane, odcedzone spätzle. Szparagi muszą pozostać chrupiące. Mieszamy, ewentualnie dosalamy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem z młynka. Podajemy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)