Guten Appetit

sobota, 27 grudnia 2014

Sztuka mięsa w sosie musztardowym


Niezwykle proste, smaczne i trochę zapomniane danie. Robi się właściwie samo, przy okazji gotowania rosołu (przepis tutaj) otrzymujemy dwa dania jednocześnie. Jemy bardzo dietetyczne, gotowane mięso zamiast cieżkostrawnego smażonego. Świetnie nadaje się tu właśnie gicz wołowa, z delikatnym, rozpływąjącym się w ustach mięsem, z ogromną ilością smakowitego i zdrowego kolagenu.
Po ugotowaniu rosołu wystarczy wyłowić ugotowane, miękkie mięso, poporcjować i przygotować sos musztardowy. Drugie danie gotowe.

Składniki na sos musztardowy:
gotowane mięso wołowe z rosołu
200 ml rosołu - spora chochla
2 bardzo czubate łyżeczki musztardy (dałam sarepską - Kamisa)
2 łyżeczki mąki do zagęszczenia - daję instant lub krupczatkę ( nie robią się grudki)
2 spore łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
łyżeczka cukru
ewentualnie sól do smaku

Wykonanie:
  • Rosół zagotować w rondelku, dodać musztardę mieszając rózgą. W małej ilości zimnej wody rozmieszać mąkę i zagęścić sos. Pogotować chwilę, aż mąka całkowicie się rozklei. Zestawić z ognia. Dodać jogurt, dokładnie wymieszać. Przyprawić szczytą cukru i ewentualnie solą. Włożyć do sosu odłożone mięso z rosołu i razem podgrzać
  • Podawać z ziemniakami z wody i np. sałatką z buraczków. Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Po latach różnych prób kulinarnych wracam do smaków dzieciństwa.Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam podobnie:) Próbuję, kosztuję nowe smaki, eksperymentuję i niezmiennie z sentymentem wracam do tradycyjnych, starych przepisów:)

      Usuń
    2. Smak dzieciństwa...
      Właśnie nastawiam rosół i bedzie sztuka mięsa w sosie musztardowym...

      Usuń
    3. Stare, proste i dobre przepisy nigdy się nie starzeją:)

      Usuń
  2. kiedy jeszcze nie umiałam gotowac, wtedy sztuka miesa w sosie musztardowym
    była moim daniem popisowym. Trzy razy w tygodniu do czasu kiedy maz zapytal
    czy umiem jeszcze jakies inne....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hi, hi,hi...ale jadł zdrowo i dietetyczne:) Niestety, nawet najsmaczniejsze dania mogą się znudzić:)

      Usuń
  3. Wypróbuję jutro. Zostala z rosolu gicz. Bedzie smacznie i szybko.....

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)