Guten Appetit

piątek, 12 kwietnia 2013

Zielone szparagi z jajkiem sadzonym i grzanką. Jak kupować szparagi?


Szparag i jajko to połączenie smakowe - idealne. Nadaje się zarówno na wykwintne śniadanie, jak i lekki posiłek obiadowy.
Nazwa szparaga pochodzi z języka greckiego asparagus, czyli młody pęd. Karierę szparaga rozpoczęli 4500 lat temu Rzymianie. To właśnie z Włoch  szparag wyruszył na podbój Europy. Tak przywędrował do Niemiec.
Dziś Niemcy są największymi wielbicielami szparagów w Europie.
To one wiosną obejmują panowanie na tutejszych stołach. Przyznam się szczerze, że dopiero zamieszkawszy za zachodnią granicą, szparagi zaczeły pojawiać sie i w moim menu. Trudno tu się im oprzeć, bo są wszechobecne. "Budki" ze szparagami wyrastają jak grzyby po deszczu. Tu można kupić najświeższe szparagi prosto z plantacji. Kupimy jednocześnie odpowiedni gatunek Rislinga komponujący się ze smakiem szparagów.
Asortyment budki za niedługo powiększy się o truskawki prosto z plantacji wraz z malinami.
Niemcy są największym producentem szparagów w Europie. Plantacje szparagów obejmują 18.000 ha. Światowym liderem w ich uprawie są jednak Chiny.
Bardzo popularne w Niemczech są festyny na cześć tego warzywa. W mieście Meinheim podczas ostatnich dwóch tygodni maja odbywa się Spargelfest, który przyciąga rzesze "szparagożerców". Jak bardzo Niemcy rozsmakowali się w szparagach, świadczy fakt, że nazywają je "białym złotem".

JAK KUPOWAĆ SZPARAGI ?

Główka szparaga musi być zwarta i zamknięta, najlepiej jednak obejrzeć miejsce cięcia szparaga. Nie może ono być suche, zwiędnięte, ani ściemniałe. Szparag musi być jędrny i soczysty, wtedy na pewno jest świeży. Próba paznokcia może okazać się najszybsza i najskuteczniejsza. Gdy usłyszymy skrzypienie pocierając szparag o szparag, też możemy być pewni ich świeżosci.


Składniki na 2 porcje:
1 pęczek zielonych szparagów
3-4 jajka
sól, pieprz
szczypiorek
3 łyżki masła ghee
2 łyżki tartego parmezanu

Wykonanie :
  • Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce. 
  • Wodę solimy, dodajemy odrobinę cukru i kawałeczek masła. Gotujemy szparagi około 4 minut, w małej ilości wody tak by główki nie były zanurzone. 
  • Jajka smażymy na wolnym ogniu, tak by żółtko w środku było płynne, doprawiając do smaku solą i pieprzem oraz obficie posypując szczypiorkiem. 
  • Układamy na talerzu szparagi, polewamy roztopionym masłem, posypujemy startym parmezanem. Podajemy z usmażonym jajkiem i grzankami. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)