Guten Appetit

poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Zupa kalafiorowa z makaronem - wegeteriańska. Wartości odżywcze kalafiora



Przepyszna, lekka i delikatna w smaku zupa kalafiorowa. Ugotowana tylko na wywarze z warzyw, bez wywaru mięsnego. Właściwie prawie wszystkie moje zupy są bezmięsne, oprócz rosołu, grochówki i krupniku. Kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw.


KALAFIOR ( brasicca olevacea L.) należy do rodziny kapustnych.

JAK ZDROWY JEST KALAFIOR  
  • Zawiera naturalne związki wspomagające nasz układ immunologiczny.
  • Warzywo to jest także skarbnicą minerałów i witamin. Poza wapniem, cynkiem, siarką i sodem znajdziemy w kalafiorze witaminę K, B1, B2, B6, C, kwas nikotynowy i pantotenowy oraz potas, magnez, miedź, fosfor, fluor, chlor i jod. Ze wzgędu na sporą zawartość siarki nie powinno się go gotować pod przykryciem. Traci smak. Uprawiany był już w starożytności przez Greków i Rzymian. Do Polski trafił dzięki królowej Bonie na przełomie XVI i XVII wieku.
  • Ma właściwości zasadowtwórcze
  • Wspomaga pracę wątroby
Może powyższe zalety przekonają nieprzekonanych to tego warzywa, bo niewątpliwie warto jeść kalafiora.

Skladniki na 6 porcji:
1/2 sporego kalafiora
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera korzeniowego
kawałek pora
spora garść posiekanych liści selera (u mnie mrożone, z letnich zapasów)
spora garść liści lubczyku (mrożone, z letnich zapasów)
3 łyżki koperku
łyżka masła ghee
1 łyżka mąki instant-krupczatki
3 garstki makaronu (u mnie pokruszone spätzle)
2 łyżki bulionu warzywnego - bio
jogurt grecki

Wykonanie:
  • Wszystkie warzywa obrać i pokroić w kostkę. Pora pokroić w półkrążki, a kalafiora rozdrobnić na mniejsze różyczki.
  • W dużym garnku zagotować 1,5 litra wody, dodać bulion i wrzucić pokrojone warzywa. Gdy się zagotują dorzucić makaron. Wybierzcie makaron, który po dłuższym pobycie w zupie nie mięknie. Ja używam spätzli, które kruszę na mniejsze kawałki przed dodaniem do zupy. Dorzucić przyprawy. Na koniec wyregulować gęstość zupy. Gdy makaron pochłonął za dużo wody, uzupełnić jej ilość. Zupa jest równie smaczna z lanymi kluseczkami.
  • W małym rondelku rozpuszczam masło ghee i z łyżki mąki i masła robię złotą zasmażkę. Nie chodzi tylko o zagęszczenie zupy co o smak jaki daje zasmażka.
  • Zupę gotować około 20minut. Na koniec obficie posypac koperkiem i na talerzu przybrać kleksem jogurtu greckiego. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)