Guten Appetit

środa, 15 maja 2013

Białe szparagi w marynacie z czosnkiem niedźwiedzim i pomidorkami koktajlowymi


O właściwościach szparagów pisałam we wcześniejszych postach (np. tutaj: klik ), dlatego postaraj się by gościły na Twoim stole jak najczęściej. Sezon na szparagi jest taki krótki. Moja miłość do tego warzywa rośnie z roku na rok, proporcjonalnie do ilości sposobów ich przygotowania.
Te zatopione w kalorycznym sosie holenderskim, naprawdę mnie nie przekonywały. Z masełkiem i bułeczką szybko stają się nudne. Gdy odkryłam sposób z marynatą, a właściwie sosem winegret, mogę jeść je codziennie. Poza tym nie wymagają gotowania. Do ich przygotowania potrzebna będzie tylko patelnia i dosłownie 10 minut. Zachowują cały swój bardzo delikatny, charakterystyczny szparagowy smak i są bardzo chrupkie.
Na pewno dużo smaczniejsze niż te gotowane. Bardzo polecam i jestem pewna, że ten sposób przygotowania szparagów i Tobie przypadnie do gustu! Delikatne szparagi i pikantny winegret z czosnkiem niedźwiedzim to wyjątkowo udane połączenie smaków. Zapraszam do przepisu!

Składniki na 2 porcje:

1 pęczek białych szparagów- 500 g
250 g pomidorków koktajlowych na gałązce
5-6 orzeszków pistacjowych
1 łyżka masła ghee
Składniki na marynatę:
3 łyżki oliwy cytrynowej
1 łyżka białego octu winnego
1 płaska łyżka płynnego miodu
1 łyżka soku z cytryny lub otarta skórka z cytryny gdy używamy zwykłej oliwy
sól, świeżo zmielony pieprz
8-10 listków czosnku niedźwiedziego (lub innych ulubionych ziół )

Wykonanie:
  • Przygotować marynatę. Opłukać listki czosnku niedźwiedziego, osuszyć i pokroić w cieniutkie paseczki. Oliwę, ocet winny i miód wymieszać dokładnie i dodać pokrojone listki czosnku. Na końcu posolić i dodać pieprz do smaku
  • Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i obrać. Masło ghee rozgrzać na dużej patelni. Ułożyć szparagi i obsmażyć. Patenię przykryć i dusić szparagi 10-15 minut. Gdy będą już al dente, odłożyć je na bok i przykryć folią, żeby nie wystygły
  • Pomidorki koktajlowe z gałązkami umyć i wysuszyć. Każdy pomidorek na dole naciąć na krzyż. Na tej samej patelni ułożyć pomidorki przecięciem do dołu i poddusić kilka minut, aż zmiękną
  • Na talerzu ułożyć szparagi z pomidorkami koktajlowymi, polać przygotowaną marynatą i posypać podprażonymi na suchej patelni orzeszkami pistacjowymi
Warzywa podałam z młodymi ziemniakami i koperkiem.
Tak przyrządzone szparagi są równie świetne na zimno np. z ciabattą bądź bagietką. Zalane marynatą świetnie przechowają się w lodówce.

                                                                   ŻYCZĘ SMACZNEGO !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)