Guten Appetit

sobota, 18 maja 2013

Pełnoziarniste kruche ciasto z rabarbarem i bezą


Pyszne kruche ciasto z bezą. Nadają się do niego praktycznie każde owoce, lecz beza w towarzystwie kwaśnych owoców jest szczególnie smaczna. Także rabarbar, czerwona porzeczka, agrest czy jeżyny są tu połączeniem idealnym.
Bardzo lubię wszelkie słodkości, nie wyobrażam sobie niedzieli bez kawałka domowego ciasta do kawy. Nie przepadam jednak za skomplikowanymi przepisami, które wymagają sporego zaangażowania czasowego i wielu etapów przygotowania. Ten przepis jest zlepkiem kilku i co najważniejsze bardzo prosty.
Jest ze mną od bardzo dawna i właśnie dziś przenoszę go z kulinarnego kajecika na bloga. Spód zawsze piekłam z białej mąki. Tu po raz pierwszy zrobiłam go z mąki pszennej pełnoziarnistej i nic nie stracił na smaku, a na pewno jest zdrowszy. Niestety przy bezie nie da się zrezygnować z cukru. I to jest  największy feler tej pychotki.
Nie musisz również  podpiekać spodu. Bardzo szybkie do wykonania, dlatego polecam je szczególnie niecierpliwym smakoszom. Upiekłam je w tortownicy o średnicy 24 cm.

Składniki na spód :
3 żółtka
100 g cukru pudru (lub sypkiej stewii)
100 g masła
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub zwykłej białej)
50 g mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch ciasta :
2 łyżki płatków migdałowych
120 g cukru
3 białka
Nałożenie owocowe :
1 kg owoców
1 budyń waniliowy (lub 2 łyżki m. ziemniaczanej + cukier waniliowy)
2- 4 łyżki cukru
dodatkowo: 2 łyżki mielonych migdałów lub bułki tartej

PRZYGOTOWANIE :
  • Suche składniki na spód ciasta wsypać do miski. Dodać pokrojone w małe kawałki zimne masło. Rozdrobnić między palcami, aż do uzykania konsystencji "mokrego piasku". Można to samo zrobić w misie robota. Dodać potem 3 żółtka i zagnieść jednolite ciasto formując kulę. Owinać folią i wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny.
  • Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki, wrzucić do szerokiego, płaskiego rondla z 4-ma łyżkami cukru i powoli podgrzewać, aż puści maksymalną ilość soku. Musimy pilnować, żeby się nie rozgotował. Przez sitko wsypać budyń i całą masę równomiernie wymieszać do zgęstnienia (można wymieszać także budyń z małą ilością wody lub odlanym przestudzonym sokiem i połączyć z rabarbarem). Masa nie powinna być za gęsta.Tu trzeba wyczuć, czy cały budyń to nie będzie za wiele zagęstnika. Przy bardzo soczystym rabarbarze może trzeba będzie odlać trochę soku. Odstawić do wystudzenia.
  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a bok foremki wysmarować masłem.
  • Piekarnik nastawić na 180 ° C.
  • Ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania powoli łyżka po łyżce dodawać cukier cały czas ubijając.
  • Między dwoma kawałkami foli spożywczej rozwałkować ciasto z lodówki na kształt koła i wielkość foremki. Część zostawić na zrobienie rantu dookoła tortownicy. Placek wyłożyć na spód tortownicy, a z uformowanego rulonika przykleić rant wokół formy. Podziurkowć widelcem. Na przygotowany spód wyłożyć owoce, wyrównać. Spód ciasta można podsypać 2-ma łyżkami bułki tartej lub lepiej, bo smaczniej zmielonami migdałami.
  • Na wierzch wyłożyć ubitą pianę z białek. Nie wyrównywałam, tylko łopatką pianę trochę pofalowałam. Na koniec posypałam płatkami migdałowymi.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 180 ° C piec 50-55 minut. Po 15-tu minutach przykryłam wierzch folią, żeby beza się za bardzo nie zrumieniła. 
                                                                  ŻYCZĘ SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)