Guten Appetit

czwartek, 16 maja 2013

Zielona sałata z rzodkiewką i truskawkami. Wartości odżywcze sałaty



SAŁATA MASŁOWA (Lactuca sativa L.) jest jednym z najczęściej i najchętniej uprawianych warzyw w Polsce. Uprawiali ją już starożytni Grecy i Rzymianie. Do Polski trafiła za panowania Władysława Jagiełły. Jednak początkowo nie zyskała zbytniej popularności. Zmieniło się to z czasem i większą wiedzą na temat jej wartości odżywczych. Ze względu właśnie na jej wartości odżywcze, każdy z nas powinien włączyć sałatę do codziennego menu.


DLACZEGO WARTO JEŚĆ SALATĘ ?
  • Stanowi bowiem doskonałe uzupelnienie diety o witaminę A, C, PP, a także potas, wapń, żelazo, magnez i fosfor
  • Regularne spożycie może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu, ciśnienia krwi i zredukować ryzyko chorób serca i wylewu.
  • Zawiera również silne przeciwutleniacze: witaminę C i E, które przeciwdziałają procesom starzenia. Sałata ma również właściwości przeciwnowotworowe .
  • Sałata działa odkwaszająco na organizm i ułatwia procesy trawienne
Lubi jednak kumulować azotyny, dlatego najlepiej kupować ją z pewnego źrodła.
Każdy z nas ma swój ulubiony sposób przyrzadząnia sałaty. Inspiracji jednak nigdy za wiele, ponieważ urozmaicenie jest wrogiem nudy, a nowe smaki tylko mogą wzbogacić nasze codzienne menu.
Wiem, że najczęściej sałatę przygotowuje się ze śmietaną. Tez taką lubię. Tą przygotowałam z sosem winegret .

Składniki na 2 porcje:
mała główka sałaty garstka rzodkiewek
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczku szczypiorku
truskawki
Skladniki na sos winegret:
1 łyżka octu winnego
3 łyżki oliwy cytrynowej
1 łyżka płynnego miodu
szczypta soli, pieprz do smaku

WYKONANIE :
  • Kupując sałatę zwróćmy uwagę, żeby była naprawdę świeża, bez konieczności odrzucania zewętrznych liści. Właśnie te liście mają najwięcej wartości odżywczych.
  • Sałatę dokładnie opłukać liść po liściu i odwirować z nadmiaru wody. Osuszoną poszarpać na mniejsze kawałki i ułożyć w salaterce. Dodać pokrojone na mniejsze cząstki rzodkiewki, a następnie dodać pokrojony koperek i szczypiorek.
  • Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać na jednolity krem.
  • Sałatę wymieszać z sosem tuż przed samym podaniem. Wymieszana wcześniej straci kolor i smak, będzie po prostu nieapetyczna.
  • Już na talerzu dodać pokrojone w plasterki truskawki. Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)