Guten Appetit

piątek, 17 maja 2013

Zupa krem z kalarepy z lubczykiem - wegeteriańska. Wartości odżywcze kalarepy



Znacie zupę z kalarepki ? Jeśli nie, to koniecznie ją ugotujcie. Naprawdę warto. Ma bardzo subtelny, wręcz wyrafinowany, delikatny smak. Poznałam go dopiero zeszłego roku, gdy w ogródku wychodowałam cały zagon kalarepek i przetwarzałam ja na różne sposoby. Nie należy do zbyt popularnych warzyw, a szkoda. Sama ją lekceważyłam przez cała lata. Dziś zwracam jej honor i w tym roku znowu ma swoje poczesne miejsce w moim ogródku. Nie dość, że bardzo smaczna  to i bardzo zdrowa. Jest specjalnością kuchni śląskiej. Oberiba - wyczytałam, taką nazwę ma kalarepa w śląskiej gwarze i taka nazwę nosi właśnie śląska zupa kalarepkowa.


Jak zdrowa jest KALAREPA (Brassica oleracea var.gongylodes L.) ?

  • Dostarcza witamin z grupy B, C, K, beta-karoten i soli mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, potasu, manganu, miedzi i jodu. Już jedna średnia kalarepka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
  • Zawiera także sporą ilość przeciwutleniaczy, między innymi luteinę, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania wzroku.
  • Ponadto korzystnie wpływa na układ trawienny. Dzięki zawartości włókien roślinnych reguluje perystaltykę jelit i jest wykorzystywana w leczeniu zaparć.
  • W swoim składzie zawiera cholagogę, która przyspiesza wydzielanie żółci i usprawnia trawienie.
  • Kalarepa jest zaliczana do warzyw nieuczulających. Dlatego też można ją włączyć do diety dzieci już od 6-go miesiąca życia.
  • Wskazana jest dla cukrzyków, ponieważ należy do produktów bardzo wolno podnoszących poziom cukru we krwi.
  • Jednocześnie nie jest kaloryczna. 100 g to zaledwie 27 kcal. Dlatego może być również smaczną przekąską dla wszystkich liczących kalorie i dbających o linię
  • Jest pomocna przy zaburzeniach metabolizmu cholesterolu, ze względu na małą zawartość tego związku.
  • Polecana jest takze chorym na miażdżycę.
Najwyższą wartość odżywczą mają młode listki, które należy również wykorzystać. Ze względu na obecność szczawianów powinny się jej wystrzegać osoby z kamicą  nerkową. Ze względu na właściwości podrażniające nie zaleca się jej przy zapaleniu błony śluzowej żołądka, chorobie wrzodowej i innych chorobach przewodu pokarmowego.

Skladniki na 4 porcje:
600 g kalarepy z młodymi listkami - 2 duże sztuki
1 cebula
lubczyk - posiekana lyżka
600 ml bulionu warzywnego
1 łyżka masla ghee
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
  • Obrać, pokroić w kostkę cebulę i wrzucić na rozgrzane masło do rondla w którym będziemy gotować zupę.
  • Obrać kalarepkę i pokroić w kostkę. Dorzucić do cebuli i razem podsmażyć. Następnie zalać bulionem, dorzucić pokrojone liście, w tym lubczyk i gotować, aż kalarepka zmięknie, około 30 minut. Gdy używam kalarepki z własnego ogródka jest miękka już po 15 minutach
  • Zmiksować i gotowe. Podawać z kleksem śmietany lub jogurtu greckiego
Ta na górnym zdjęciu jest ciemnozielona, bo gotowana i zmiksowana z listkami. Jednak dużo delikatniejsza i subtelniejsza w smaku jest zupa z samych białych części kalarepki. Taka mi bardziej smakuje, ta na zdjęciu poniżej.Zresztą wypróbujcie sami. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)