Guten Appetit

piątek, 24 maja 2013

Zupa krem z młodej marchewki-expresowa


Expresowa zupa krem z marchewki, bez dodatku jakichkolwiek innych warzyw. Takie zupy - kremy  lubię najbardziej, jednoskladnikowe. Mają wyrazisty smak warzywa z którego zostały ugotowane. Tą przyprawiłam curry. Tak samo pyszna np. z dodatkiem imbiru.
Marchewkę możemy zastąpić każdym innym warzywem, np. cukinią. Otrzymamy świetną zupę - krem cukiniową. Polecam obie wersje. Są po prostu pyszne.


Skladniki na 2-3 porcje:
400 g marchewki
1 cebula
1 ząbek czosnku
600 ml  bulionu warzywnego
1/4-1/2 łyżeczka curry
1 łyżka masła ghee
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
  • Rozgrzać masło ghee w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Na masło wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się już zeszkli dodać czosnek. Następnie dorzucić pokrojoną w talarki marchewkę. Chwile obsmażyć. Dodać curry. Pod wpływem wysokiej temperatury uwolni się cały bukiet zapachowy.
  • Na koniec wlać gorący bulion warzywny. Gotować całość około 15-20 minut, aż marchewka zmięknie, ale się nie rozgotuje.
  • Zblendować, rozlac do miseczek. Smacznego!

Gdybyście mieli ochotę na zupę krem z marchewki w bardziej wyrafinowanej odsłonie, zapraszam na równie szybką zupę krem z dodatkiem mleka kokosowego i soku z pomarańczy, tutaj klik
.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)