Guten Appetit

wtorek, 25 czerwca 2013

Pyszne, różane bułeczki śniadaniowe



Luksusowe bułeczki śniadaniowe. Przy ich pieczeniu cały dom wypełnia się cudownym różanym zapachem. Bułeczki bowiem pachną różą i mają delikatny różany posmak. Niezwykle proste  do przygotowania. Ciasto zarabiamy wieczorem, a rano pieczemy bułeczki. Są pyszne, mieciutkie i bardzo puszyste. Świetne do konfitur i dżemów.


Skladniki na 12 bułeczek:
500 g mąki pszennej 550
1 czubata łyżka mąki gryczanej (lub ziemniaczanej)
210 ml mleka
25 ml wody różanej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka miodu
4 łyżki oleju ryżowego
1 opakowanie suchych drożdży
Dodatkowo: 2 łyżki maku lub sezamu, 1 żółtko rozbełtane z 1 łyżką mleka

Wykonanie:
  • Mleko podgrzać razem z woda różaną. Wszystkie składniki wymieszać w misie robota, aż do uzyskania gładkiego, nie lepiącego się ciasta. Misę przykryć folią spożywczą i umieścić na noc w lodówce.
  • Rano wyjąć przygotowane ciasto z lodówki i pozostawić do ocieplenia na 20-30 minut.
  • Wyrzucić ciasto na blat i wyrobić. Uformować długi wałek i odciąć 12 równych kawałków.
  • Z każdego kawałka uformować rulonik, następnie zawinąć pętelkę i przełożyć przez nią jeden koniec, drugi natomiast zawinąć pod spód.
  • Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia.
  • Gdy podwoją objetość posmarować rozbełtanym żółtkiem z 1 łyżką mleka i posypać makiem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 ° C.
  • Piec 20 -23 minuty.
  • Studzić na kratce. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)