Guten Appetit

niedziela, 23 czerwca 2013

"Mizeria" z ogórków bez śmietany?



Mizeria z ogórków to nieśmiertelny dodatek do polskiego drugiego dania, szczególnie w okresie letnim. Tani, łatwo dostępny, smaczny, a schłodzona mizeria smakuje wyśmienicie w gorące dni lata. 
Większość z nas robi mizerię bardzo tradycyjnie ze śmietaną. Można spokojnie jednak  zrezygnować z dodatku jogurtu lub śmietany, bo ogórki świetnie smakują z samym winegretem. Spróbujcie zrobić mizerię z mojego przepisu. Jestem pewna, że będzie Was smakować.



Składniki na 2 porcje:
3 ogórki sałatkowe- 400 g
1 cebula
szczypiorek, koperek
sól, kolorowy pieprz z młynka

Składniki na winegret:
 3 łyżki oliwy
 1 łyżka białego octu winnego
 1 łyżeczka miodu

Wykonanie:
  • Ogórki obrać od czubka w kierunku ogonka. Przy ogonku lubi zbierać się goryczka i jeśli zrobisz to w odwrotnym kierunku, rozprowadzisz gorzki smak i sałatka stanie się niejadalna. Ogórka pokroić w cienkie plasterki.
  • Obrać cebulę i pokroić w cienkie piórka.
  • Cebulę i pokrojone ogórki umieścić w salaterce i wymieszać z solą ( 2-3 szczypty), by zmiekły i puściły sok. Soku nie odlewać, bo to same sole mineralne i wszystko co najzdrowsze w ogórku.
  • Przygotować sos winegret. Oliwę z octem i miodem wymieszać na gładką emulsję
  • Ogórki połączyć z sosem. Dorzucić pokrojony szczypior i koperek. Ewentualnie skorygować ilość soli. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego!

1 komentarz:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)