Guten Appetit

piątek, 7 czerwca 2013

Pak- choi duszona na maśle z koperkiem


PAK CHOI, Pok Choi, Bok Choi,Wok Choi (Brassica rapa) występuje pod wieloma nazwami, najczęściej jednak jako Bok Choi co znaczy końskie ucho (ze względu na kształt liści). W Niemczech występuje również pod nazwami: Senfkohl i Bläterkohl. Jej ojczyzną jest południowa Azja. Od niedawna uprawiana jest też w Holandii. Uprawa jest prowadzona i pod szkłem i w gruncie.
Jest źródłem cennych substancji odżywczych.

CO CENNEG DLA NASZEGO ZDROWIA ZAWIERA PAK-CHOI ?

  • Stanowi źródło min.: sodu, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, fluoru, fosforu, witamin:A, B, B1, B3 i C.
  • Zawiera bardzo cenne flawonoidy, o działaniu bakteriobójczym, antywirusowym i oczyszczającym. Szczególnie olejek gorczycowy, który oczyszcza z bakterii i wirusów drogi moczowe i oddechowe.
Nie jest spokrewniona ze znaną kapusta pekińską. Ma grube, mięsiste łodygi i zielone liście, nie zawiązuje też główek, jedynie rozety liściowe. Liście spożywa się w całości, lecz najsmaczniejsze są chrupiące łodygi. Po zakupie musimy ją spożyć w ciągu 2-3 dni, gdyż liście szybko żółkną. Posiada smak goryczki, który jednak po zblanszowaniu całkowicie zanika.
Pierwszy raz udalo mi się trafić na Pak Choi w handlu. Pierwszy raz ją też jadłam i chciałabym jeść jak najczęściej. Szybka, prosta w przygotowaniu, niezwykle smaczna i chrupiąca. Po przygotowaniu ma lekko piekący musztardowy smak. Przygotowałam ją najprościej jak się da, na polski sposób. Gdy tylko uda mi się ją znowu upolować przygotuję na sposób azjatycki z sezamen i podzielę się z Wami przepisem.

Kapusta pak-choi duszona z koperkiem

Składniki na 2 porcje:

Pak Choi -300g
1 łyżka masła ghee
dużo koperku
sól do smaku
  • Kapustę wypłukać, odzielić głąb i pokroić w grube paski.
  • Smażymy na rozgrzanym maśle, krótko i dosyć intensywnie, dosłownie kilka minut.
  • Dodajemy koperek, szczytę soli. Jarzynka gotowa. I jak tu nie pokochać tej kapustki.
  • Podawać do ryżu lub makaronu. Świetnie komponuje się i z mięsem i rybami. Życzę smacznego!

2 komentarze:

  1. Bardzo przyjemny blog,wiele w nim interesujących przepisów i smakowicie wyeksponowanych potraw,z pewnością będę tutaj zaglądać,dziękuję za nominację i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje za bardzo mile slowa .Zapraszam i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)