Guten Appetit

środa, 5 czerwca 2013

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i szparagami


Następne danie z wykorzystaniem filetu z kurczaka. Ta propozycja nadaje się na bardzo elegancki obiad lub kolację, gdyż wygląda bardzo dekoracyjnie. Jeśli zamiast białych szparagów użyjesz  zielonych danie naprawdę szybkie do przygotowania. Zanim ziemniaki się ugotują roladki będą gotowe do podania.
W składnikach podałam białe wino, bez wina oczywiście też będzie smacznie. Odżałuj jednak lampkę dobrego trunku, a danie będzie wyjątkowe. Wymarzony do szparagów byłby riesling, a sos z jego dodatkiem będzie super wykwintnym wykończeniem potrawy. Efekt na pewno Cię zaskoczy. Zapraszam do przepisu.

Skladniki na 4 porcje:

80 g świeżego szpinaku (użyłam mrożonego)
4 piersi z kurczaka
8 szparagów
60 g serka białego np. Philadelphia
1 łyżka masła ghee
200 ml białego wina (u mnie wytrawny Riesling)
100 ml śmietany
sól, pieprz, 1 łyżka mąki

Wykonanie:
  • Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i rozbić. Rozbić tylko z jednej strony, najlepiej zrobić to przez płat foli spożywczej.
  • Gdy używasz świeżego  szpinaku, umyć go, osuszyć, przelać wrzątkiem na sitku. Zamrożony rozmrozić.
  • Białe szparagi obrać, odłamać zdrewniałe końcówki. Obgotować 5 minut w osolonej wodzie z cukrem i solą. Wywaru nie wylewać, posłuży do przygotowania sosu. Zielone szparagi nie wymagają ani obierania, ani gotowania.
  • Rozbite kawałki kurczaka posolić, oprószyć pieprzem, posmarować twarożkiem i ułożyć na nich liście szpinaku. Na szpinaku ułożyć po dwa kawałki przyciętych do wielkości roladek szparagów. Spiąć wykałaczką.
  • Obtoczyć w mące, usmażyć na rozgrzanym maśle rumieniąc je.
  • Podlać winem i dusić 15 minut pod przykryciem. Tu można dodać ulubione ziółka. Dodałam tymianek.
  • Na koniec do powstałego sosu dodać śmietanę i pogotować jeszcze chwilkę, aż do zagęszczenia sosu. Smacznego!

1 komentarz:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)