Guten Appetit

czwartek, 6 czerwca 2013

Sernik kokosowy z truskawkami - IDEALNY


Ten przepis jest moim setnym postem na blogu, toteż musi być wyjątkowy. I taki właśnie jest.
Sernik kokosowy z truskawkami jest absolutnie doskonały. Dzięki dodatkowi jogurtu greckiego  jest niezwykle kremowy, aksamitnie gładki. Z wyraźną, wyczuwalną nutą kokosową zachwyci nie tylko wielbicieli kokosa. Po prostu pyszny! Ozdobiłam go świeżymi truskawkami i polałam Tortengussem. Upiekłam w małej foremce o średnicy 20 cm. Zapraszam do wypróbowania przepisu!


Składniki na spód :

6 sucharków pełnoziarnistych (60g )
4 łyżki wiorków kokosowych (30g ) + dodatkowo 2 łyżki do obsypania boków
2 łyżki masła (50g )
Składniki na masę serową :
500 g sera twarogowego (użyłam Schichtkäse - handgeschöpft von Landliebe) lub ser z wiaderka
200 g jogurtu greckiego 10 %
180-200 g kokosowego kremu z puszki (85 % extraktu z kokosa)
3 jajka L
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy

Dodatkowo: 150-200 g truskawek i 1 op.Tortenguss

WYKONANIE :
  • Sucharki lub ulubione ciastka zmiksować w blenderze. Wmieszać masło i wiórki kokosowe.
  • Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, obręcz od środka wysmarować masłem.
  • Nastawić piekarnik na 175 ° C.
  • Rozdrobnionymi okruchami wyłożyć dno formy i dokładnie ucisnąć. Włożyć do lodówki.
  • Ser wyłożyć z pudełka do misy. Wymieszać ręcznym robotem na małych obrotach z jogurtem greckim. Cały czas miksując dodać cukier, kolejno po 1 jajku i przez sitko wsypać budyń lub makę ziemniaczaną.
  • Po otworzeniu puszki z kremem kokosowym nie mieszać zawartości, tylko z góry zebrać gęsty krem i dodać do masy serowej.
  • Całość wylać na przygotowany spód i włożyć do nagrzanego piekarnika.
  • Piec 15 minut w 175 ° C, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 i piec dalsze 60 minut. Gdyby po tym czasie sernik był nadal bardzo ruchomy wydłużyć czas pieczenia
  • Następnęgo dnia (lub na zimny już sernik ) pokroić truskawki w plasterki  i ułożyć wachlarzykowato na serniku. Posmarować Tortengussem lub galaretką. Boki wysmarować miodem i obsypać wiórkami kokosowymi.
Życzę smacznego!


5 komentarzy:

  1. Nieskromnie musze przyznac,ze smakuje tez oblednie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jej, wygląda przegenialnie, idealnie równy i taki wysoki, dokładnie jak lubię :) Muszę koniecznie wypróbować dodatek jogurtu greckiego do sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieki za mile slowa.Wyprobuj koniecznie.Efekt Cie zaskoczy.Powodzenia!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)