Guten Appetit

wtorek, 11 czerwca 2013

Surówka z rzodkiewek


Rzodkiewki w tym roku obrodziły nadzwyczajnie. Wilgoci im nie brakowało. Jeśli znudziły się Wam w plasterkach jako dodatek do kanapek, mam inną propozycję - surówkę z rzodkiewek. Znacie? Jest pyszna i bardzo prosta do przygotowania. Idealna jako dodatek obiadowy lub na kolację z pieczywem też będzie smakować wybornie.



Składniki na 2 porcje:
pęczek rzodkiewek
szczypiorek-sporo
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
sól, pieprz do smaku
szczypta cukru

Wykonanie:
  • Rzodkiewki umyć, odciąć liście. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Dodać pokrojony szczypiorek.
  • Następnie wymieszać z dwoma łyżkami jogurtu i dwoma łyżeczkami chrzanu. Gdy chrzan jest niezbyt ostry dodaj go więcej. Mój był wyjątkowo mocny.
  • Posolić do smaku (dałam dwie duże szczypty), dodać pieprz z młynka i malutką szczyptę cukru. Przed podaniem schłodzić w lodówce
                                                                    ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)