Guten Appetit

piątek, 28 czerwca 2013

Szczypiorek - wartości odżywcze - zimowe zapasy - mrożenie



Czosnek szczypiorek nazywany w skrócie szczypiorkiem (Allium schoenoprasum L.) jest gatunkiem z rodziny czosnkowatych. Uprawiany jest jako warzywo. Znany już w starożytności. W Europie uprawa rozpowszechniła się od XVI wieku. Dziś uprawiany w wielu krajach świata.

WARTOŚCI ODŻYWCZE SZCZYPIORKU:

 
Użytkową częścią szczypiorku są liście, których wartość biologiczna jest dość wysoka.
  • W 100 g świeżej masy znajduje się około 80 mg witaminy C, 26 mg karotenu oraz 16 mg olejków eterycznych zawierających siarkę. 100 g szczypiorku to 64 kcal.
  • Te smakowite zielone listki są bogatym źrodłem soli mineralnych. Zawierają znaczne ilości soli potasu, wapnia, sodu, fosforu, magnezu i żelaza. Obok soli mineralnych i wymienionej już wit.C, zawierają również witaminy z grupy B.  
  • Szczypiorek dzięki zawartości olejków eterycznych pobudza przemianę materii, obniża ciśnienie krwi i działa bakteriobójczo. Tak więc zalety szczypiorku są zbliżone do tych jakie mają krewniacy z rodziny liliowatych - czosnek i cebula.
  • Ma szerokie zastosowanie w kuchni, można go wykorzystywać na wiele sposobów. Trzeba wiedzieć, że szczypiorek pobudza apetet, usprawnia trawienie.  
  • Jadalne są nie tylko listki - rurki, ale także piękne niebiesko - liliowe kwiatki szczypiorku. Mogą być prawdziwą ozdobą wielu sałatek
Szczypiorek idealnie komponuje się z pomidorem i ogórkiem. Posypywanie "zieleniną" potraw to bardzo korzystny zwyczaj. Zieleniny dodają potrawom apetycznego wyglądu, co jak wiadomo wywołuje lepsze wydzielanie soków żołądkowych, czyli usprawnia trawienie i przyswajanie. Jakże ubogie byłyby nasze kanapki bez jego udziału. I jeszcze jedna zaleta nie tylko szczypiorku, ale wszystkich zielonych dodatków, pietruszki, koperku, rzeżuchy - wszystkie one są zasadotwórcze.
Szczypiorek to pierwszy zwiastun wiosny na naszych stołach i w naszej kuchni.
To on jako pierwszy budzi się z zimowego snu, wystawiąjąc często jeszcze z ponad śniegu swą zieloną czuprynkę.
Szczypiorek rozmnaża się z nasion lub przez podział kępek. Nadaje się do uprawy w ogrodzie, w skrzynkach i doniczkach. Dzięki temu, że mam w ogrodzie wiele kępek szczypiorku, zielenina ta gości u mnie cały okrągły rok. Szczypiorek po ścięciu, bardzo szybko odrasta. Także zanim zetnę ostatnią kępkę, pierwsza na nowo się zieleni i jest znowu gotowa do zebrania. Nadmiar szczypioru siekam, układam w pudełku i zamrażam na bieżąco.

JAK MROZIĆ SZCZYPIOREK?
 
Nie każdy może wie, że szczypiorek idealnie nadaje się do mrożenia. Zachowuje swoją intensywną zieloną barwę i smakuje zupełnie jak świeży. Szczypiorek po opłukaniu należy dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Osuszony, drobno posiekać i od razu układać w pudełku, w którym będzie przechowywany w zamrażarce. Nie dopuszczamy do zwiędnięcia szczypiorku. Dobrze osuszony szczypior nie zbryli się w trakcie zamrażania. Zamrożonym szczypiorkiem posypywać kanapki i sałatki - rozmraża się błyskawicznie.
Zachęcam do założenia małej hodowli, choćby w skrzynce balkonowej lub dużej donicy.
Hodujmy szczypiorek, dodawajmy go do dań, bo zieleniny nigdy nie za dużo! Na zdrowie !

9 komentarzy:

  1. Bardzo mi miło poznać autorke uwag , chętnie skorzystam Pozdrawiam
    Iwona z Gliwickich

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że mogłam się przydać:) Pozdrowienia

      Usuń
  2. a kupna można mrozic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy świeży możesz zamrozić:)

      Usuń
  3. Sweet blog! I found it while searching on Yahoo
    News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo
    News? I've been trying for a while but I never seem to get
    there! Many thanks

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thanks! Do not search on Google:)

      Usuń
  4. You can definitely see your skills in the article you write.
    The world hopes for even more passionate writers such as you
    who aren't afraid to say how they believe. Always go after your heart.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)