Guten Appetit

sobota, 22 czerwca 2013

Ziemniaki podsmażane z boczkiem, cebulą i kefirem


Najprostsze dania są najsmaczniejsze! Bo cóż może być lepszego na upalne dni niż pyszne ziemniaczki odmażane z boczkiem i cebulką, a do tego orzeźwiający zimny kefir. Danie to ma na pewno całą rzeszę zwolenników. Proste i pyszne. Lubicie taki zestaw?
Wbrew pozorom jest to naprawdę sycący i zdrowy obiad. Danie można wzbogacić dodatkiem np. sadzononego jajka.

Składniki na 2 duże porcje:
600 g młodych ziemniaków
1 spora cebula
100-150 g boczku wędzonego
2 kefiry a 500 g
koperek, szczypiorek
sól, pieprz do smaku
2 łyżki masła ghee

Wykonanie:
  • Ziemniaki ugotować w mundurkach lub na parze. Ostudzić, obrać z łupinek.
  • Boczek pokroić w słupki i umieścić na rozgrzanej patelni. Wytapić na wolnym ogniu tłuszcz z boczku około 10-15 minut, aż się ładnie zrumieni
  • Na drugiej patelni rozgrzać masło ghee i podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zeszkli dodać pokrojone w plasterki ziemniaki. Posmażać razem około 15 minut na wolnym ogniu często mieszając. Oczywiście stopień wysmażenia zależy od naszych upodobań.
  • Na koniec wymieszać ziemniaki z chrupiącym boczkiem. Posypać suto zielonym szczypiorkiem lub koperkiem.
  • Podawać ze schłodzonym kefirem
W wersji dla wegeterian pominąć boczek, a ziemniaki suto posypać koperkiem. Smacznego!

O wartościach odżywczach ziemniaków, możesz przeczytać tutaj: klik


6 komentarzy:

  1. Łatwe,szybkie i pyszne. Czego więcej chcieć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Otóż to, bo w prostocie siła!

      Usuń
  2. Zgodze sie, ze pyszne, ale czy "zdrowe"? Smazony boczek, maslo ghee - tlusto, kalorycznie i niezdrowo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem, proste nieprzetworzone produkty są zawsze zdrowe, a tłuszcze wręcz niezbędne do zachowania zdrowia:)

      Usuń
  3. Zgadzam się w 100%, proste i nieprzetworzone jedzenie to najlepsze jedzenie! :)
    A takie ziemniaczki mogą nam dostarczyć wiele składników odżywyczych :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)