Guten Appetit

sobota, 15 czerwca 2013

Lubczyk-domowe maggi -wartosci zdrowotne i mrozenie



Ziola wnosza czarodziejska moc do naszej kuchni.Zwykle potrawy zmieniaja sie w wyrafinowane smakolyki i nadaja  im cech zdrowej zywnosci.Sa doskonalym zrodlem witamin,olejkow eterycznych,skladnikow mineralnych i roznych zwiazkow czynnych majacych wlasciwosci lecznicze.Najlepszym momentem na zbior ziol jest wiosna i lato.Dlatego warto zadbac o zgromadzenie ich zapasow na zimowa pore.Naturalne i zdrowe potrawy powinno sie przygotowywac bez sztucznych wzmacniaczy smaku np.glutaminianu sodu.Zamiast tego lepiej stosowac dodatki ziolowe: lubczyk,seler,pietruszke i inne.
Dzis wlasnie lubczyk rozpoczyna moja galerie ziolowa.Kazdego roku lubczyk juz w maju spoczywal u mnie w zamrazarce.Pogoda w tym roku opoznila jednak wszystkie zbiory.Najwazniejsze jest,zeby zdazyc przed kwitnieniem rosliny,a nawet troche wczesniej.Pozniej listki juz zolkna a lubczyk traci powoli cenne wlasciwosci i piekne zielone liscie.

Lubczyk ogrodowy (Levisiticum) to gatunek byliny nalezacy do selerowatych.Pochodzi z Afganistanu i Iranu.Roslina o charakterystycznym zapachu okreslanego jako "maggi".Jako bylina jest roslina wieloletnia i osiaga wielkosc do 1,5 metra.Wykorzystuje sie zarowno liscie jak i korzen rosliny.
Jego uprawe rozpowszechnili benedyktyni,ktorzy uprawiali go w swoich ogrodkach.W Polsce zna go chyba kazdy dzialkowiec.Jest roslina lecznicza,a tym samym cennym surowcem zielarskim.Do celow leczniczych uzywany jest korzen lubczyku (Radix Levistici),konkretnie odwary z korzenia.Polecany jest szczegolnie w chorobach drog moczowyxh oraz schorzeniach przebiegajacyh ze zmniejszonym wydzielaniem moczu.

WARTOSCI ZDROWOTNE LUBCZYKU :
  • W medycynie ludowej stosowany jest w niezytach gornych drog oddechowych jako srodek wykrztusny,lek pobudzajacy krwawienia miesieczne a takze zwiekszyjacy pobudliwosc seksualna.
  • Jest rozgrzewajacym i odzywczym ziolem dla ukladu trawiennego oraz oddechowego.
  • Leczy niestrawnosci ,slaby apetyt,wzdecia,gazy,kolke i zapalenie oskrzeli.
  • Posiada rowniez wlasciwosci przeciwgrzybicze.
  • Zawiera olejek lotny(okolo 70 % to zwiazki ftaloidowe),kumaryny(bergapten,psolaren),kwasy roslinne,zywice,gumy,cukry,spore ilosci skrobii,kwasy polifenolowe (np. kwas kawowy),fitosterole (np.rutyna),witamine E i sole mineralne.Zwiazki ftalidowe posiadaja wlasciwosci uspakajajace i przeciwdrgawkowe.
ZASTOSOWANIE W KUCHNI :

W kuchni jako przyprawa ma wszechstronne zastosowanie.Ziolo dodaje sie do zup.Rosol pyrkajacy w towarzystwie lubczyku bedzie mial niezrownany aromat.Swietnie komponuje sie z wszystkimi potrawami zawierajacymi ziemniaki,groszek zielony,fasole oraz soczewice.Nadaje sie takze jako przyprawa do duszenia mies.Dodajac lubczyk do salatek nalezy go dokladnie i drobniutko pokroic,gdyz liscie jego sa dosyc twarde.Sparzone,grube lodygi lubczuku moga byc kandyzowane,a potem uzyte jako dekoracja do ciast i deserow.
Lubczyk wchodzi sklad wielu mieszanek ziolowych,przyprawy "maggi".W Anglii rozdrobnione nasiona dodaje sie do wypieku chleba,w niektorych krajach bywa uzywany do parzenia slodkiej herbaty z miodem.Wytwarzana jest tez przy jego uzyciu nalewka zwana kordialem.

Przygotowanie lubczyku do zamrazania :

Najlepszym czasem na zbior lisci i lodyg jest przedpoludnie slonecznego dnia..Sciety lubczyk tylko krotko oplukuje,zeby nie zepsuc jego smaku.Palcami obrywam wszystkie zielone listki z lodyzek.Siekam drobno i ukladam w pudelku do zamrazania.Najlepiej siekac bardzo ostrym nozem,zeby nie miazdzyc listkow przy krojeniu..Ze zmiazdzonych liskow ulotnia sie olejki zapachowe,a nasze zapasy stana sie niepelnowartosciowe.Najgrubsze lodygi przycinam na dlugosc pudelka i tez zachowuje do mrozenia.Najwazniejsze ,zeby to zrobic zaraz po scieciu ziola ,poki nie zwiednie.
Po wielu probach ,uwazam zamrazanie pokrojonego lubczyku za najlepszy sposob na zrobienie z niego aromatycznych zimowych zapasow.Jest natychmiast gotowy do uzycia,zacowuje piekny zielony kolor i intensywny smak i zapach.Dzieki temu moje zupy sa naprawde smaczne i bardzo kolorowe.Grube lodygi wiaze nitka i po ugotowaniu wylawiam z zupy (glownie rosolu).Wbrew pozorom te grube lodygi potrafia oddac naprawde wiele aromatu zupie.Suszony lubczyk wyglada bardzo nieciekawie i bardzo traci na aromacie.Takze bardzo polecam moj sposob mrozenia do wyprobowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz