Guten Appetit

wtorek, 9 lipca 2013

Jagody pasteryzowane z cukrem - przetwory na zimę

         
Ubóstwiam czarne jagody i nie wyobrażam sobie, by w spiżarni mogło ich zabraknąć. Co prawda całą zimę są dostępne sklepowe-mrożone, ale to już nie to samo co przygotowane samodzielnie. Poza tym po odkręceniu słoika są natychmiast gotowe do użycia. Bardzo lubimy makaron z jagodami i kleksem jogurtu lub śmietany. Używam ich także do deserów.

Właśnie przywiozłam z Polski 4 litry jagód i rozpoczynam jagodowe szaleństwo.
Przygotowanie pasteryzowanych jagód jest niezwykle proste. Te małe czarne kulki są bardzo zdrowe, dlatego warto jeść je jak najczęściej i zrobić z nich zimowe zapasy. O ich zaletach przeczytaj: tutaj
Gdy masz dużo jagód do dyspozycji, możesz część przerobić na pyszny dżem jagodowy. Zapraszam do przepisów. 


Składniki na 5 słoiczków a`350 ml:
jagody - około 2 litry
cukier - 10 płaskich łyżek

Wykonanie:
  • Pierwszy krok to przygotowanie słoiczków. Musimy je wyparzyć. Możemy to zrobić na dwa sposoby :
  • 1) wyparzyć w piekarniku - odkręcone słoiki ustawiamy w piekarniku na 10-15 minut w temperaturze 120°C
  • 2) przelać wrzątkiem z czajnika i ustawić do góry dnem na ręczniku papierowym, by obciekły
  • Dokladnie przebrać i wypłukać jagody. Najlepiej zrobić to w specjalnym pojemniku z sitkiem do płukania owoców. Dokładne wypukanie jagód jest niezwykle ważne. W przeciwnym razie możemy zarazić się groźną chorobą odzwierzęcą - bąblowcem. Larwy bomblowca przenoszone są przez kał leśnych zwierząt np. przez lisy. Niestety wysoka temperatura ich nie uśmierca. Tylko przez dokładne mycie jagód możemy się uchronić przed zarażeniem tą groźną chorobą. (dotyczy wszystkich jagód leśnych)
  • Odstawić na sitku do odsączenia.
  • Napełnić słoiki jagodami i do każdego słoika wsypać po dwie łyżki cukru. Nie ubijać owoców. Potrzasnąć słoikiem, żeby cukier się wymieszał z owocami. Słoiki napełnić maksymalnie, gdyż jagody bardzo zmniejszą objętość podczas gotowania.
  • Brzegi słoików wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i zakręcić, wytartą do sucha nakrętką.
  • Następnie ułożyć słoiki na dnie dużego gara wyłożonego ręcznikiem papierowym - podwójnie złożonym.
  • Wypełnić gar wodą do 3/4 wysokości słoików. Doprowadzić wodę do wrzenia. Gotować 20 minut na ledwo pyrkającym ogniu. Do wystudzenia można pozostawić w garnku lub wyjąć i studzić poza garnkiem, w którym się gotowały
                                                                  NA ZDROWIE !

                                                                                                                                                                 
                                                                                                                                           

4 komentarze:

  1. Ale pycha! na pewno wybrobuje u siebie :)
    Zapraszam do mnie:
    http://trzyswinki.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jagódki, mniam, mniam :) Ja już swoje zapasy zrobiłam, więc zima mi nie straszna ;)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje tegoroczne jagody tez juz w sloiczkach czekaja na zime.Oby sezon jagodowy trwal i trwal by jesc swieze jagodki jak najdluzej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ma być tak ! jagody wsypać do dużej miski, przesypać cukrem, wymieszać i pozostawić do puszczenia soków, następnie włożyć do małych słoiczków do pełna bez ubijania i zalać wodą z rozpuszczonym cukrem ! potem pasteryzować !
    to jest najwłaściwszy przepis i najlepszy !!!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)