Guten Appetit

sobota, 13 lipca 2013

Makaron z jagodami


Błyskawiczny obiad na upalne dni lata. Choć ponoć jesteśmy jedyną nacją, która jada makaron na słodko - uwielbiam go, a szczególnie z jagodami. Danie to równie chętnie jedzą dzieci. Ideałem byłby makaron domowy, ale danie już nie byłoby tak niekłopotliwe i szybkie. Zatem kupujemy dobry makaron i robimy sosik jagodowy. Z dodatkiem jogurtu danie jest naprawde sycące. Przepis banalny, ale możemy wykorzystać w tym daniu jagody, a jagód nigdy za wiele. Szczególnie dla tych, którzy całe godziny spędzają przed ekranem komputera.
Przeczytajcie jakim dobrodziejstwem są jagody dla naszego zdrowia i naszych oczu tutaj: klik

Składniki na 2 porcje:

makaron tagliatelle 250 g (lub każdy inny, ulubiony)
250 g jagód
200 g jogurtu greckiego
3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:
  • Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody wg przepisu na opakowaniu
  • W tym czasie przygotować sos jagodowy. Do rondelka wrzucić umyte, przebrane i dobrze umyte i odsączone jagody. Garstkę jagód zostawić do przybrania dania. Zasypać cukrem, dodać sok z cytryny. Podgrzać i gotować na małym ogniu kilka minut. Gdy sosik będzie za rzadki, odparować przez następnych kilka minut do porządanej konsystencji.
  • Odcedzić makaron. Wyłożyć makaron na talerze, następnie porcje sosu jagodowego, na koniec przybrać jogurtem greckim i udekorować jagodami oraz szczyptą cukru trzcinowego. Życzę smacznego!
UWAGI : Zimą też możesz cieszyć się tym pysznym makaronem na słodko, gdy przygotujesz pasteryzowane jagody w słoiczkach. Po przepis zapraszam: tutaj.


1 komentarz:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)