Guten Appetit

poniedziałek, 22 lipca 2013

Sałatka z surowej cukinii - pyszna


Surowa cukinia marynowana w cytrynowym winegrecie jest nie tylko super szybka, ale również bardzo smaczna. Jeśli nie jedliście jeszcze surowej cukini musicie koniecznie wypróbować ten przepis. To najzdrowsza wersja z cukiniowego menu. Na pewno będzie Wam smakować! Jedliśmy dziś tak przygotowaną cukinię po raz pierwszy i jesteśmy po prostu zachwyceni. Delikatnie maślana, chrupiąca, z orzeźwiającą nutą cytrynową, po prostu rewelacja!


Składniki na 2 porcje:

2 bardzo młode cukinie 
3 łyżki oliwy z oliwek (dałam cytrynową)
1/2 łyżki startej skórki z cytryny
1 łyżka octu winnego
sok z cytryny- opcjonalnie
1 łyżeczka miodu
parę gałązek tymianku cytrynowego
30 g wiórków parmezanu lub surowej szynki - opcjonalnie
sól, pieprz


Wykonanie:
  • Oliwę, miód, ocet winny dokładnie wymieszać, do otrzymania kremowej konsystencji. Dodać startą skórkę z cytryny. Gdy używasz zwykłej oliwy z oliwek zamiast octu winnego dodaj sok z cytryny.
  • Nożykiem do warzyw o szerokim ostrzu ściąć z cukini cieniutkie plastry. Posolić je i posypać pieprzem. Obtoczyć dokładnie w marynacie i pozostawić na około 15 minut. Do marynaty dodałam kilka łodyżek tymianku cytrynowego.
  • Przed podaniem schłodzić w lodówce. Tak przygotowana sałatka jest smacznym i zdrowym dodatkiem do każdego letniego dania obiadowego.
Dodatkowo wzbogacona tartym parmezanem lub plasterkami surowej szynki z dodatkiem bagietki może stanowić odrębne pyszne danie np. kolacyjne. Życzę smacznego!

4 komentarze:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)