Guten Appetit

poniedziałek, 8 lipca 2013

Szpinak z zielonym groszkiem i sezamem


Jak zdrowy jest szpinak nie trzeba nikogo przekonywać. Powinien jak najczęściej gościć na naszych stołach szczególnie teraz, gdy świeżego mamy w bród. Przygotowanie szpinaku jest naprawdę proste, a jedyną pracochłonną czynnością przy jego przygotowaniu jest jego sortowanie i mycie, a ponieważ bardzo kurczy się pod wpływem obróbki musimy przebrać cały stos. Dlatego lubię odmiany szpinaku z liśćmi - gigantami. Przygotowanie tej zdrowej jarzynki polega na odrzuceniu pożółkłych liści i oberwaniu zgrubiałych ogonków.

Dla tych, którym szpinak wydaje się nudny małe urozmaicenie - dodatek groszku i sezamu.

Składniki na 1 porcję:
szpinak po 250-300 g na osobę
2 garstki zielonego groszku - mrożonego lub świeżego
1 łyżka sezamu
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła ghee
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego

Wykonanie:
  • W szerokim, płaskim rondlu lub dużej patelni na rozgrzanym maśle podsmażyć czosnek
  • Wrzucić wypłukany i przebrany szpinak, przykryć rondel pokrywką i krótko go poddusić 2-3 minuty, aż zmięknie. Jeśli używamy groszku mrożonego, musimy go wcześniej króciutko obgotować.
  • Doprawić szpinak sosem sojowym i olejem sezamowym, dodać zielony groszek. Posypać sezamem i natychmiast podawać
  • Podałam z młodym ziemniaczkami ugotowanymi na parze i kotletem mielonym. Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)