Guten Appetit

czwartek, 11 lipca 2013

Zupa krem z kalarepy z koperkiem i czerwonym pieprzem - wegeterianska


Powracam do zupy z kalarepki, ponieważ przyszedl czas na kalarepkowe zbiory w moim ogródku. Smak kalarepki wychodowanej we własnym ogrodzie  jest nieporównywalny z tą kupną. Jest tak delikatna, krucha, wręcz maślano-aksamitna. Dlatego towarzyszy jej równie delikatny koperek, a żeby nie była zbyt nudna w smaku dodałam czerwony pieprz. Spróbujcie zresztą sami jakie to smaczne.



Składniki na 2-3 porcje:
2 kalarepki ok. 450-500 g
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła ghee
2 łyżki posiekanego koperku
czerwony pieprz z moździerza
600 ml bulionu warzywnego
sól

Wykonanie:
  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić i podsmażyć na maśle w garnku, w którym będziemy gotować zupę.
  • Dorzucić obraną i pokrojoną w kostkę kalarepkę.
  • Podsmażyć chwilę wszystko razem.
  • Zalać bulionem i gotować około 15 minut. Bulionu wlewam tyle, by z leciutkim nadmiarem przykrył kalarepkę. Ma wtedy idealną kremową konsystencję po zmiksowaniu. Tak młodziutka kalarepka jest  bardzo szybko miękka.
  • Całość zblendować. Na koniec dorzucić posiekany koperek, ewentualnie dosolić.
  • Na talerzu posypać utłuczonym w moździerzu czerwonym pieprzem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)