Guten Appetit

poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Buleczki orkiszowe z siemieniem lnianym


Pyszne, zdrowe, puchate i mięciutkie bułeczki orkiszowe. Udział mąki orkiszowej pełnoziarnistej wynosi 50 %, druga połowa to mąka orkiszowa jasna 630. Zdrowotność bułeczek podnosi dodatek mielonego siemienia lnianego i ziaren sezamu, słonecznika oraz dyni. Wyśmienite do dżemow i konfitur, jak również z wytrawnymi dodatkami. Zapraszam do wypróbowania przepisu.


Skladniki na 12 bułeczek:
500 g mąki orkiszowej (250 g mąki pełnoziarnistej i 250 g jasnej orkiszowej 630)
70 g zmielonego siemienia lnianego
1 duże jajko
1,5 łyżki oleju
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
350 g mleka zmieszanego pół na pół z wodą
1 op.suchych drożdży lub 20 g świeżych

dodatkowo: 1 żółtko z 2-ma łyżkami mleka do posmarowania
                      3 łyżki ziaren do posypania

Wykonanie:
  • Mleko z wodą lekko podgrzać.Z resztą podanych składników zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Siemię lniane jest dostępne w sprzedaży już zmielone lub zmielić samemu w młynku do kawy. Wyrabiać przez 10 minut. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i pozostawić na około 1 godzinę do podwojenia objętości.
  • Po wyrośnięciu ciasta wyrzucić je na blat i powtórnie zagnieść. Gdy będzie lekko się kleić podsypać delikatnie mąką.
  • Uformować 12 bułeczek, każda po około 80 g. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić powtórnie do wyrośnięcia około 10 minut.
  • Gdy bułeczki się napuszą posmarować je żółtkiem rozbełtanym z 2-ma łyżkami mleka i posypać dowolnymi ulubionymi ziarnami.
  • Piec w 180 ° C  25 minut, do zrumienienia.
  • Studzić na kratce. Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)