Guten Appetit

środa, 14 sierpnia 2013

Czekoladowe ciasto z cukinią



Ciasto z cukinią? Zaskoczeni? Właśnie tak uniwersalna jest cukinia. Sprawdziła się nawet w cieście, a właściwie to chyba raczej w babce. Za babkami nie przepadam, ale ta cukiniowa jest super. Przyznam szczerze, że ciasto z cukinią robiłam pierwszy raz i nie spodziewałam sie, że może tak smakować. Jest mięsiste i bardzo wilgotne, ale nie ciężkie, a dodatek mielonych orzechów i czekolady nadają mu świetny smak.
Zresztą, przkonajcie się sami. Mielone orzechy można zastąpić mielonym migdałami, będzie tak samo smacznie. Ten zaskakujący przepis kończy tegoroczne cukiniowe receptury. Cukinia dalej będzie u mnie gościć, ale tylko w kuchni i na stole, bo na blogu ustępuje miejsca innym sezonowym warzywom. Zapraszam do przepisu.

Składniki na keksówkę o dł. 30 cm:
1 zielona cukinia (startej około 350g)
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
200 g mielonych orzechów laskowych lub mielonych migdałów
3 jajka M
150 ml oleju
250 g cukru
6o-100 g posiekanej gorzkiej czekolady
polewa czekoladowa: 60 g gorzkiej czekolady + 3 łyżki śmietany kremówki

Wykonanie:
  • Umytą cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z mąką, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, cynamonem i orzechami.
  • Jajka ubić z cukrem na jasną, puszysta masę. Połączyć z olejem i z mąką wymieszaną z cukinią.
  • Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę.
  • Keksówkę natłuścić olejem i wysypać mąką krupczatką, wypełnić przygotowaną masą.
  • Piec w temperaturze 180 ° C 1 godzinę i 10 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić jeszcze około 10 minut w foremce, następnie ciasto wyjąć i studzić na kratce.
  • W kąpieli wodnej rozpuścić kawałki czekolady z dodatkiem śmietany kremówki i tak przygotowaną czekoladową glazurą posmarować wystudzone ciasto. Życzę smacznego!
Jedna porcja zawiera (całość 10 porcji): 9 g białka, 28 g tłuszczu, 57 g węgloodanów.

Przepis pochodzi z "Für jeden Tag".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)