Guten Appetit

wtorek, 6 sierpnia 2013

Drożdżowe ciasto z czerwoną porzeczką


Pyszne, dietetyczne porzeczkowe ciasto, które wyglądem przypomina tartę, a tartą nie jest. Spód stanowi idealne, cieniutkie ciasto drożdżowe. Proporcje grubości ciasta, masy śmietanowo-jajecznej i porzeczek są dobrane idealnie. Szczególnie dla wszystkich lubiących ciasta nie przeładowane tłuszczem i liczących kalorie. Kolejne ciasto z serii "samo sie robi". Na pewno wypróbuję je z innymi owocami, dlatego i Wam polecam. Upiekłam je w formie na tartę o przekroju 26 cm.


Składniki na spód :

70 ml mleka
15 g masła
125 mąki pszennej 1050
1 żółtko
1 łyżeczka suchych drożdży (10 g świeżych)
25 g cukru
szczypta soli
skórka starta z pół cytryny
tłuszcz do formy
Nałożenie :
500 g porzeczek czerwonych
150 ml kwaśnej śmietany
100 g cukru
2 jajka
ziarenka z połowy laski wanilii

Wykonanie:
  • Podgrzać mleko, roztopić w mleku masło. Połączyć z resztą składników na spód i wyrobić ręcznie lub robotem, aż powstanie gładkie lśniące ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
  • Gdy podwoi swą objętość, wyrzucić na blat i krótko ponownie zagnieść. Podsypać mąką i rozwałkować krążek o średnicy 28 cm.
  • Wyłożyć na dno foremki wysmarowanej tłuszczem formując dookoła rant wysokości 2 cm. Kolejne 10 minut pozostawić przykryte do wyrośnięcia.
  • Piekarnik nastawić na 180` C.
  • Porzeczki umyć, obrać z szypułek, najlepiej przy pomocy widelca. Osuszyć. Równomiernie rozłożyć na podrośniętym spodzie drożdżowym.
  • Kwaśną śmietanę zmiksować z jajkami, wanilią i cukrem. Masą śmietanowo-jajeczną zalać porzeczki.
  • Wstawić do piekarnika i piec 35 minut, aż się zezłoci.
  • Studzić na kratce. Życzę smacznego!
1 porcja ciasta to 161 kcal, 4 g białka, 4 g tłuszczu i 26 g węglowodanów (całość-12 porcji)

1 komentarz:

  1. Ciasto pycha,szkoda,że tak szybko się kończy ;)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)