Guten Appetit

sobota, 10 sierpnia 2013

Młoda kapusta z pomidorami


W tym roku nie mam własnych działkowych pomidorów. Te sklepowe nie mają u nas specjalnego powodzenia, bo albo są wszystkie niedojrzałe i nie nadają się do niczego, albo wszystkie dojrzewają jednocześnie i muszę je jakoś zagospodarować. Dziś wylądowały w kapuście. Lubicie młodą kapustę z pomidorami? To naprawdę banalny, a bardzo smakowity dodatek do wszystkich mięsnych i rybnych dań.


Składniki:
1 młoda kapusta
4 duże dojrzałe pomidory
dużo koperku
1 cebula
1 łyżka masła ghee
1 łyżka mąki krupczatki
sól, pieprz,
1/2 łyżeczki cukru
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
3/4 szklanki wody

Wykonanie:
  • Pokrojoną cebulę zeszklić na maśle w garnku, w którym będziemy gotować kapustę. Pomidory naciąć na krzyż i zalać je wrzątkiem, by łatwiej było obrać je ze skóry, bo skórek z pomidorów należy się pozbyć. Pokroić na małe cząstki i dołożyć do cebuli. Przesmażyć całość .
  • Poszatkować drobno kapustę i dorzucić do garnka. Wlać wodę. Nie dodawaj za dużo wody nawet jeśli z początku wyda Ci się, że jest jej za mało. Kapusta w trakcie gotowania "puści" jej sporo. Wtedy byłoby jej za dużo, a szkoda byłoby odlewać takie multum minerałów, same dobroci. Całość mieszamy przykrywamy i dusimy do miękkości. Młoda kapusta szybko jest miękka. U mnie było to 20 minut.
  • Na koniec doprawić przyprawami, dodać koperek. Ponieważ moje pomidory były mało pomidorowe, musiałam ratować się  koncentratem pomidorowym.
  • Na koniec wsypać łyżkę mąki krupczatki (nie zbryla się i nie tworzy grudek) i gotować jeszcze około 3 minut, by mąka się rozkleiła i związała nadmiar wody. Życzę smacznego!

2 komentarze:

  1. Twoja strona jest POPROSTU WSPANIALA!!!! Jestem urzeczona i bede z niej czesto korzystala :-) Pozdrawiam Alexandra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo to miłe:) Serdecznie zapraszam do odwiedzin. Pozdrowienia:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)