Guten Appetit

poniedziałek, 16 września 2013

Chleb pszenno - owsiany na drożdżach - znakomity



Od dawna planowałam upiec chleb drożdżowy, ale mój bardzo aktywny zakwas zawsze niweczył te plany. Po 4 latach odmówił jednak posłuszeństwa. Podpowiadam tylko, że podróży zdecydowanie nie lubi .
Nowy zakwas nastawiony, bąbelkuje sobie raźnie, ale ponieważ cała "zabawa" trwa 5 dni zmuszona zostałam do upieczenia chleba na drożdżach. Podpatrzylam przepis u Komarki. Ilość składników dostosowałam do wymiarów swojej formy, odrzuciłam to czego nie posiadam. Smak chleba mnie zaskoczył, co tu dużo mówić - jest pyszny. Chrupiący, wilgotny, dzięki czemu długo zachowuje świeżość, a to jest rzadkością przy pszennych chlebach. Wszystko to sprawił dodatek jakże cudownych i zdrowych płatków owsianych. Bardzo prosty przepis, naprawdę godny polecenia. Jeśli nie zaczęliście jeszcze przygody z pieczeniem chleba w domu, ten przepis na początek wydaje się być idealny. Bardzo polecam!


Składniki na dużą foremkę: ( 32x13x7):
50 g rozpuszczalnych płatków owsianych - 1 szklanka
250 g wrzącej wody do zalania platków
400 g mąki pszennej 750
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej (można pominąć i użyć w całości 750)
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu
250 ml ciepłej wody
2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżki płatkow górskich do posypania

Wykonanie:
  • Płatki owsiane zalać goracą wodą i odstawić do napęcznienia i wystudzenia. Powinny mieć konsystencję gęstej pasty.
  • Odmierzyć pozostałe składniki i z przestudzonymi płatkami owsianymi umieścić w misie robota. Wyrobić gładkie, spójne ciasto. Wyrabiać około 10 minut, aż pojawi się gluten.
  • Konsystencja ciasta nie pozwala na uformowanie bochenka, dlatego całość umieścić w foremce wysmarownej olejem i wysypanej otrębami pszennymi.
  • Foremkę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość (u mnie 1 godzina), chlebek przy pomocy pędzla posmarować wodą i posypać płatkami owsianami.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 ° C i piec 10 minut. Spryskać w tym czasie boki piekarnika wodą, by zaparować piekarnik. Po 10- ciu minutach temperaturę obniżyć do 200 ° C i piec kolejne 30-35 minut. Gdy chleb ładnie zbrązowieje, a postukany od spodu wyda głuchy dźwiek jest gotowy. Życzę smacznego!

3 komentarze:

  1. Nika mam pytanie moge uzyc orkiszowej 750?czy to chodzi o blyskawiczne platki owsiane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak orkiszowa jak najbardziej, też piekłam z mąki orkiszowej. Chodzi o błyskawiczne płatki owsiane:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)